V sídle "černých baronů" na Zelené Hoře bude hotel

Na zámku Zelená Hora u Nepomuku, který vedle rukopisu zelenohorského proslavil Švandrlíkův román Černí baroni, bude hotel. Vybudovat jej tu chce francouzská společnost, která koncem tohoto měsíce seznámí s detailním plánem obec Klášter, které zámek, volající několik let po obnově za desítky milionů korun, patří. Část zámku by měla fungovat jako hotel, ostatní prostory zůstanou přístupny veřejnosti pro kulturní a společenské akce.

Starosta Kláštera Josef Rota i starosta sousedního Nepomuku Pavel Jiran nápad podporují. Regionu chybí ubytování hotelového typu a například nepomucký starosta věří, že přivede další turisty a nabídne také možnost zaměstnání pro obyvatele regionu. Zároveň dodává, že podmínkou musí být, aby další části zámku sloužily veřejnosti. Podle Josefa Roty to bude ve smlouvě s investorem. Veřejně přístupný zůstane kostel a purkrabství. V dalších prostorách budou výstavy a prohlídkový okruh mapující historii zámku.

Zelená Hora - zámek

Využití pro zámek hledá malá obec už několik let. Ročně ji stojí základní údržba objektu 80.000 korun, tuto částku stěží pokryje ze vstupného. Menší opravy hradí z rozpočtu, využívá i státních dotací. Na celkovou rekonstrukci by ale bylo zapotřebí desítek milionů korun. Rota přiznává, že by byl raději, kdyby celý areál sloužil pouze pro kulturní účely. Na zámku ale chybí infrastruktura, proto vidí spojení s hotelem jako nejschůdnější.

Zelená Hora

V nejistotě se ocitl zámek Zelená Hora na podzim roku 2002, kdy z něj odešel jeho dočasný uživatel Frank-Rainer Telemann. Ten přišel s velkolepými plány na obnovu a následné využití zámku, ale nakonec zůstalo pouze u slibů. Obec postupně z dotací nechala opravit střechu, krovy a připravuje výměnu oken v jižním křídle.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio