V sobotu se v Plzni koná svátek plzeňského piva Pilsner Fest

6. říjen 2017

Plzeňský pivovar Prazdroj si připomene při velké hudební akci ve městě výročí uvaření první várky světoznámého ležáku. Festival Pilsner Fest, na který každý rok chodí kolem 50 tisíc lidí, se letos rozroste z areálu pivovaru i na náměstí nebo do Mlýnské strouhy.

Plzeňské pivo letos slaví 175 let, pivovarští bednáři proto na sváteční den speciálně vyrobili dva dřevěné sudy o objemu 175 litrů. Sudy se narazí a pivo z nich poprvé poteče těsně před slavnostním přípitkem v 18:42. Právě 5. října 1842 sládek Josef Groll poprvé uvařil v Plzni várku spodně kvašeného ležáku z plzeňské vody, hořkého žateckého chmele a světlého ječného sladu. Vzniklo pivo, které se stalo vzorem pro 70 procent světové produkce piva, řekl starší obchodní sládek pivovaru Václav Berka.

Na scénách v pivovaru a v centru města vystoupí mimo jiné Lenny, Progres 2, Electric Lady, Monkey Business, Sto zvířat, Mňága a Žďorp, Ill Fish, Support Lesbiens, Alice a Dan Bárta či Jelen. Kromě toho budou menší scény v pivních stanech na různých místech.

Nefiltrované pivo poteče ze 150 výčepních kohoutů

Návštěvníkům se představí i mistři výčepní, kteří při škole čepování vysvětlí, jak správně načepovat pivo „hladinku“, „šnyt“ nebo „mlíko“. Součástí festivalu bude také neobvyklé prohlídky pivovaru, seznámení s tradičními pivovarskými řemesly nebo gurmánský zážitek při ochutnávce tradiční české i světové kuchyně z mnoha zemí, kam se plzeňské pivo vyváží.

Na festival je vstup zdarma. Z Prahy z Hlavního nádraží vyjede v 10:25 speciální vlak, který následně ve 23:30 zase všechny zájemce odveze z Plzně zpět do Prahy.

Ti, kteří se chystají na festival autem, musí počítat s dopravním omezením v centru města. Od 11:30 do 24:00 hodin bude uzavřený pravý jízdní pruh v ulici U Prazdroje ve směru do centra města od křižovatky s Lobezskou ulicí až po Fügnerovu ulici. Dále budou v době konání akce uzavřeny příjezdové trasy na náměstí Republiky.

autoři: mkl , jik
Spustit audio