V Sušici rozšířili prostory domova pro seniory

8. říjen 2015

Nové kapacity vznikly díky rekonstrukci jednoho z domů u řeky Otavy, ve kterém před lety sídlil katastrální úřad.

Když město hledalo nové využití domu, padla volba právě na oblast sociálních služeb. Část domu opravilo už v minulých letech, nově ale seniorům slouží dům celý. V první fázi město opravilo jen jedno patro domu, a to pak sloužilo pro potřeby Domova se zvláštním režimem. Tedy pro klienty, kteří mají sníženou soběstačnost kvůli chronickému duševnímu onemocnění, případně trpí stařeckou nebo další formou demence. Během první fáze vzniklo v domově čtrnáct lůžek, teď po této poslední rekonstrukci už dům slouží zmíněnému účelu celý.

V Domově se zvláštním režimem v Sušici teď nově přibylo dvacet lůžek, takže celkem jich má 34 (vpravo je nový Domov se zvláštním režimem, vlevo je současný Domov pro seniory)

V Domově se zvláštním režimem v Sušici teď nově přibylo dvacet lůžek, takže celkem jich má 34. Pokoje jsou buď jednolůžkové nebo dvoulůžkové, přičemž vždy dva pokoje mají společné sociální zařízení. Senioři pak mají k dispozici také novou společenskou místnost včetně kuchyňky, kde mohou podnikat různé aktivizační činnosti a nové zázemí má samozřejmě i personál. Kapacita zařízení je už ale zcela obsazena. O tyto služby je totiž velký zájem a klienti už čekali jen na to, až bude rekonstrukce domu dokončena. V následujících dnech se do něj budou postupně stěhovat.

Rekonstrukce zařízení vyšla celkem na zhruba 17 milionů korun. První fáze byla dokončena v roce 2013 a stála 8,7 milionu, město na ni dostalo dotaci od ministerstva práce a sociálních věcí ve výši 3,5 milionu. Druhá a finální fáze oprav stála 8,3 milionu korun a město ji celou hradilo ze svého rozpočtu. Domov se zvláštním režimem se nachází na nábřeží hned vedle téměř identické budovy, která slouží jako domov pro seniory. Sociální služby jsou tak pohromadě.

autor: en
Spustit audio