V Sušici si ode dneška mohou lidé prohlédnout Legiovlak

28. listopad 2017

Souprava historických vagonů tak zvaný Legiovlak je projekt Československé obce legionářské, který připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát.

Legiovlak se skládá ze 13 historických vagonů, jakými se desetitisíce čs. legionářů přepravovaly po Transsibiřské magistrále v letech 1918-1920. Vagony jsou zrekonstruovány tak, aby co nejvíce odpovídaly dobovým reáliím. Návštěvníci si tak prohlédnou třeba příbytek vojáků tzv. těplušku, která byla určena až pro 30 mužů, naproti tomu uvidí i luxusní salonní vozy důstojníků, vůz polní pošty, zdravotní vůz, kovářský vagon a dokonce i krejčovský vůz. Nechybí ani ukázka tehdejší bojové techniky a strategie.

Výstava je určená široké veřejnosti, ovšem hlavní skupinou jsou školy a školáci, kteří si tak doplní vzdělání, protože Legiovlak představuje významnou část naší vojenské historie. Potěší určitě i milovníky železnice a vlaků, a obecně všechny ty, kteří se zajímají o historii. Každý návštěvník Legiovlaku navíc může přímo na místě zjistit, jestli měl legionáře mezi svými předky. A naopak, sami návštěvníci mohou databázi doplnit, a to o fotografie, dokumenty, vzpomínky nebo i hmotné předměty. Jen pro zajímavost, od výjezdu Legiovlaku v roce 2015 se takto podařilo právě díky návštěvníkům doplnit na 3 000 karet legionářů.

V Sušici bude Legiovlak ode dneška až do neděle. S tím, že ve všední dny je přístupný od 8:00 do 16:00 hodin a o víkendu od 9:00 do 16:00. Komentované prohlídky bez předchozí objednávky začínají vždy ve 14 hodin a opakují se každou hodinu. Pro školy jsou prohlídky i dopoledne. Kvůli omezené kapacitě a velkému zájmu je lepší konkrétní hodinu zarezervovat předem. Vstupné do muzea na kolejích je zdarma.

autoři: en , jik
Spustit audio