V sušické dílně zdobí hokejové masky pro hráče v Česku i cizině

12. září 2017

Tisíce hokejových masek za zhruba dvacet let, taková je bilance práce dílny v Sušici na Klatovsku. Výtvory ze západu Čech slouží dokonce i brankářům v NHL.

Dílna Bohumila Korála v Sušici o práci nemá nouzi. Jím zdobené masky používají brankáři v Česku i zahraničí, objevily se v dorosteneckých soutěžích, v extralize, na mistrovství světa nebo taky v KHL a NHL. K malování masek technikou airbrush (pozn. red. nanášení barvy nástřikem) se dostal postupně zhruba před osmnácti lety. Dříve pracoval v Německu v lakovně, právě tam se se stříkacími pistolkami s barvou seznámil. Zpočátku maloval obrazy na kapoty aut nebo vyzdoboval nádrže motocyklů, po čase vyzkoušel i hokejové masky a v současnosti se věnuje už jen jim.

Brankáři mají většinou přesnou představu, co na masce chtějí. Nadiktují si barevnost, motivy, řeknou, jestli tam chtějí mít nějaké motto, logo klubu, přezdívku, číslo nebo třeba fotografii přítelkyně, manželky nebo dětí.

„Maska je pro brankáře hodně osobní věc, vyjadřuje jeho osobnost, dotváří jeho image a některé symboly či obrázky na ní představují pro hráče talismany pro štěstí. Úplně nejradši mám, když mi dají třeba jen základní barevnost a hlavní motivy a pak volnou ruku k výzdobě," přiznal Bohumil Korál.

Bohumil Korál

Jako mnoho věcí i hokejové masky podléhají módě. Brankáři se v ní většinou dobře orientují, celosvětově trendy udává NHL. Zatímco dříve to byly často různé šelmy, zubaté lebky a podobné motivy, dnes jsou to třeba také animované postavičky z filmů. Aby byla sušická dílna stále v kurzu, sleduje Bohumil Korál na sociálních sítích i v televizi motivy hokejových masek po celém světě. Sám také vyhledává náměty a motivy ve svém okolí. Brankáři tak často ani netuší, že jako šablona pro ozdoby na jejich masce posloužilo plátno se zajímavou strukturou nebo třeba síťka od česneku ze supermarketu.

O zakázky nemají v Sušici nouzi

Zkušený malíř stráví prací na jedné masce den až dva. Dodanou skořepinu je třeba nejdříve nastříkat základní bílou barvou, pak se musí obrousit a teprve potom je možné začít s motivem. Bohumil Korál stříkací pistolí přímo sám maluje, kromě toho ale používá i různé šablony. Ty pak obkresluje. Do designu masky musí taky někdy zakomponovat podle přání zákazníka třeba fotografii. Práci zafixuje závěrečný lak vytvrzený v peci. Ten totiž zaručí odolnost malby proti nárazům a úderům pukem.

Během léta před startem hokejové sezony vyprodukuje sušická dílna za měsíc i přes dvacet masek. Zakázky musí dokonce i odříkat. V tomto tady roce zdobili masku například litvínovskému Pavlu Kantorovi, brankářům Sparty Sami Aittokalliovi a Davidu Honzíkovi, plzeňskému Miroslavu Svobodovi, Aleši Stezkovi z Liberce a dalším. Brankář české reprezentace Pavel Francouz si tu nechává masky malovat každý rok už od dorosteneckých let. Sušické masky míří i na Slovensko, do Německa, Dánska či Finska.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio