V synagoze v Hartmanicích se budou promítat filmy

23. únor 2018

Synagoga v Hartmanicích na Klatovsku se promění na kinosál. Kulturní spolek Rašelina tam chce vždy jednu sobotu v měsíci pouštět filmy ze Zlatého fondu české kinematografie. Provní mohouu návštěvníci vidět už tuto sobotu.

Synagoga v Hartmanicích na Šumavě ožije filmem. Kulturní spolek Rašelina tam organizuje promítání filmů s židovskou a protektorátní tematikou. Jejich projekt Kino Synagoga nabídne v těchto unikátních prostorách vždy jeden film měsíčně. Jako první budou moct lidé vidět snímek režiséra Jiřího Krejčíka Vyšší princip z roku 1960.

„Kino Synagoga je vlastně takový filmový klub v prostorách horské synagogy v Hartmanicích. V různých zdrojích se dočteme, že je to buďto nejvýše posazená horská synagoga v České republice, ale dokonce se někde můžeme dočíst, že to je nejvýše posazená horská synagoga ve střední Evropě. Každopádně tento prostor je velmi unikátní a krásný a my jsme přemýšleli o tom, jakým způsobem to prostředí oživit," řekla autorka projektu Sarah Sofia Huikari.

Filmový klub nabídne filmy odpovídající prostředí synagogy

Hartmanická horská synagoga nabízí také prostory muzea, kde je k vidění expozice česko-německo-židovského soužití v prostředí Šumavy. Podle spolku Rašelina je právě toto prostředí velmi dobře propojitelné s tématicky laděným filmovým klubem.

„Filmové kluby jsou velmi originální a specifické nejen tou obsahovou nabídkou, ale velmi důležitou roli hraje i prostředí, ve kterém se projekce odehrávají. Proto jsme se rozhodli přivést diváky do takhle krásného prostředí, aby si mohli zažít témata těch jednotlivých filmů i v tak netradičním prostředí," vysvětlila Sarah Sofia Huikari.

Aby výběr a náplň filmového klubu Kino Synagoga skutečně ladily s prostředím, vybrali zástupci sdružení Rašelina filmy, které se zabývají buď protektorátní tématikou nebo jsou to tzv. koncentráčnické filmy. V Hartmanicích budou ale k vidění také filmy, které mapují situaci následující po druhé světové válce.

„Další filmy, které jsme vybírali z Národního filmového archivu, jsou i ty nejkrásnější, které nabízí Zlatý fond české kinematografie. Jsou to filmy jako Démanty noci, Obchod na Korze, Kočár do Vídně, Spalovač mrtvol, Transport z ráje a mnohé další," doplnila autorka projektu Sarah Sofia Huikari.

Projekce v Hartmanicích doplní i besedy

Horská synagoga v Hartmanicích ale nenabídne návštěvníkům jen projekci těchto filmů, doplnit je mají vždy také besedy. Spolek Rašelina chce každý film propojit s hostem, který má k tématu co říct. Diváci tak mají mít možnost hovořit o svých pocitech týkajících se tématu a současně se zeptat i na kontext.

Slavnostní zahájení projektu Kino Synagoga v horské synagoze v Hartmanicích na Klatovsku je na programu už tuto sobotu, tedy 24. února. Návštěvníci budou moci besedovat s expertem na téma etika, morálka a mravnost Dr. René Milfaitem. Podle spolku Rašelina se totiž právě na této tématice zakládá i film Vyšší princip, který projekt zahájí. Začátek je v 18 hodin. V horské synagoze se bude promítat vždy jednu sobotu v měsíci. Aktuální program najdete na Facebooku.

autoři: Směna ČRo Plzeň , en
Spustit audio