V tachovském domě pro seniory Panorama mají místnost, která oživuje vzpomínky

12. únor 2018

Dnes už možná staromódní, rozhodně ale útulné byly a jsou pokoje našich babiček. V obývacím pokoji ve stylu 50. let můžou nově trávit volný čas senioři z domova Panorama v Tachově.

Za nápadem udělat vzpomínkovou místnost je tachovská studentka Aneta Sklenářová. Ta vyhrála soutěž Člověka v tísni „Hledá se LEADr“ a peněžní výhru investovala právě do tohoto projektu.

„Reminiscenční, neboli vzpomínková místnost byla vytvořena pro naše seniory, kteří se vracejí ve svých vzpomínkách do svého mládí na začátek zakládání svých rodin. Pro hodně lidí byl rok 1950, tím rokem, kdy se vdávali, ženili a takhle nějak si zařizovali svoje bydlení,“ uvedla vedoucí domova pro seniory Eva Kalabisová.

Místnost je celá vymalována válečkem, který byl v minulosti po dlouhá léta velmi populární. Prostor je vybavený různým dobovým nábytkem, skříněmi, porcelánem, dekoracemi, obrázky na zdech či neodmyslitelným křížem. „Klasické pro tu dobu bylo také obložení za postel nebo za stůl. To bylo první, kdy ostatní říkali, že to doma také měli. Máme také rozkládací stůl, pohovku nebo lustr z toho období a jsme rádi, že funguje,“ uvedla Eva Kalabisová.

Nábytek a další dobové předměty věnoval leckdo, se zařízením pokoje pomohli přátelé a zaměstnanci domova.

Do vzpomínkové místnosti mohou senioři chodit sami nebo se svými návštěvami každý všední den. Do konce roku v domově pro seniory Panorama přibyde ještě jedna speciální místnost. Co to přesně bude, vedení domova zatím tají.

autoři: lum , jik
Spustit audio