V Třemošné ukazuje nová naučná stezka krásu místní přírody

13. září 2017

U nově vybudovaného rybníka v Třemošné u Plzně vzniká naučná stezka. Město chce nejen vytvořit rekreační místo pro obyvatele, ale také vrátit vodu do krajiny. Plánuje dva další rybníky.

Obyvatelé Třemošné na severním Plzeňsku mají nové místo pro rekreaci. Před třemi roky město vybudovalo v nedalekém údolí ve směru na Českou Břízu nový rybník. Teď u něj vzniká naučná stezka pohodlná i pro maminky s kočárky nebo vozíčkáře. Ti sem dojedou přímo z města kolem potoka Třemošná. Kromě rekreačního účelu je záměrem vracet vodu do krajiny. V budoucnu by měly vzniknout na potoce ještě další dva rybníky - oba místo nevzhledných betonových nádrží.

Rybník vznikl na místě nevyužívané podmáčené louky, přes kterou protékal Bílý potok. Vodní hladinu obklopují lesnaté a skalnaté svahy a po jedné straně teď vede nová stezka. Lemuje ji bytelné dřevěné zábradlí, informační cedule, lavičky a je vysypaná drobným štěrkem. Stezka, která představuje nejen samotný rybník, ale také krajinu kolem, prochází pod skalou zvanou Kvočna a vede až k prameni pod lesem. Součástí naučné stezky tak bude i studánka, která ovšem zatím jako studánka příliš nevypadá. Je to spíše roura, ze které vytéká studená průzračná voda.

Před třemi roky město Třemošná  vybudovalo v nedalekém údolí ve směru na Českou Břízu nový rybník. Teď u něj vzniká naučná stezka

„Nechali jsme udělat rozbor toho, co vytéká z té skály a i hygienická stanice, která ten rozbor dělala, byla podivena tím, že v té vodě nejsou ani ty minimální hodnoty povolené pro to, že by tu vodu mohli konzumovat třeba kojenci. Čili je to velmi čistá voda, až neuvěřitelně čistá bez těch stopových prvků. Jediné, co snad vykazuje, je, že to je nepatrně kyselá voda," vysvětlil nezávislý místostarosta Třemošné Petr Žižka.

Novou přírodní podobu mají získat i bývalá koupaliště v Třemošné a Záluží

Původně měly v údolí vzniknout rybníky dva. Ministerstvo životního prostředí ale řeklo, že dva rybníky by byly moc. Když po pěti letech rozhodnutí změnilo, nebylo už možné druhý rybník vybudovat. Jeho výstavba by byla technicky příliš náročná, což by se velmi prodražilo a bylo by složité získat i případnou dotaci. Obec sama na stavbu prostředky nemá. Postavit první zhruba hektarový rybník stálo celkem přes deset milionů korun.

Třemošná teď chystá další dva jinde. Hodlá totiž přebudovat dvojici betonových staveb z doby minulého režimu. Jedná se o bývalé koupaliště v Třemošné a v Záluží. Cílem třemošenské radnice je dát těmto stavbám více přírodní charakter, aby do okolí lépe zapadly a nabízely lepší podmínky i pro veřejnost.

„Všechny ty betonové hrůzy z těch dvou staveb se demontují, nechá se tam pouze hráz, obsype se to, obloží se to kamenem, zvětší se plocha vody," popsal postup úprav Petr Žižka.

Všechna tato místa má propojit stezka, po které by se lidé mohli pohybovat pěšky nebo na kole. Město požádá na stavbu rybníků o dotaci ministerstvo zemědělství. Státní dotace už pokryla kompletně i dvoumilionové náklady na naučnou stezku u prvního rybníka. Ta bude hotová zhruba do čtrnácti dnů.

autoři: kos , sch
Spustit audio