V Železné Rudě začala opět úřadovat Ježíškova pošta

5. prosinec 2017

Stovky razítek rozdají v adventním čase pracovnice Ježíškovy pošty v Železné Rudě. Zájemci ji najdou v informačním centru v ulici 1. Máje. A už během prvního dne byl o tuto službu opravdu velký zájem.

Prvním zákazníkem Ježíškovy pošty je, jako každý rok, místní obyvatel Stanislav Bartl, který posílá dopisy s Ježíškovým razítkem nejen po České republice, ale také do ostatních zemí Evropy a dokonce i do Ameriky. „ Posílám přání americkým a belgickým válečným veteránům a jejich rodinným příslušníkům. Jedno přání poputuje přímo do Spojených států Amerických mému příteli, vnuku generála Pattona, Georgovi Pattonovi Watersovi, kterému přání posílám pravidelně každý rok. Do Evropy a Ameriky posílám 35 vánočních přání, do České republiky jich putuje 50,“ uvedl Stanislav Bartl.

K orazítkování vánočních přání je na výběr hned ze čtyř razítek. Každé má jinou barvu i motiv. Podélné razítko je modré a kulaté je zelené. Na obou je vyobrazený zabalený dárek s nápisem Ježíškova pošta, Železná Ruda. Razítko v červené barvě má motiv čertíka nebo vločky.

Podélné razítko je modré, čertík s hvězdičkou má barvu červenou a kulaté je zelené

Do Ježíškovi pošty píšou nejen děti, ale i dospělí

Ježíškova pošta je teprve na začátku svého provozu, přesto řada dopisů už přišla i během prvního dne. Obálky s přáním musí mít hlavně zpáteční adresu a také dostatek místa na razítko. „Bohužel i teď přišly dopisy, které jsou hodně popsané, a není na nich potřebné volné místo na razítko. Tím pádem jsme nuceni dát razítko přes text a nevynikne to,“ řekla pracovnice Informačního centra v Železné Rudě, Ivana Vilišová a dodala, že nechodí jen přání a dopisy od dětí, ale je i několik případů, kdy píšou dospělé osoby. Jejich dopis je psaný formou jakési zpovědi, kde líčí své životní příběhy.

Ježíškova pošta bude v provozu až do 23. prosince. Přání a dopisy, které je nutné po orazítkování ještě odeslat poštou, by tady ale měla být nejpozději do 17. prosince.

autoři: en , jik
Spustit audio