Vášeň argentinského tanga okusí i Plzeňané

30. září 2015

Hlavně na Argentinu se zaměří letošní Týden hispánské kultury v Plzni. Tradiční festival začíná 1. října a i když má v názvu slovo týden, lidé se mohou jeho programem bavit po dobu celých šesti týdnů.

V Plzni začne 1. října šestý ročník tradičního festivalu Týden hispánské kultury. Během své existence se výrazně rozrostl, místo jednoho týdne už letos potrvá týdnů šest. Pořádá ho v rámci programu Evropské hlavní město kultury 2015 Centrum španělské kultury a vzdělávání, které opět nabídne celou řadu akcí - hudební a taneční vystoupení, výstavy, divadelní představení nebo veřejné čtení. Program odstartuje velkolepá kreolská mše v katedrále sv. Bartoloměje na plzeňském náměstí Republiky.

„Kreolská mše je založena na jihoamerickém folkloru a spojuje v sobě lidovou a liturgickou tradici. Tvoří ji indiánské tance, které symbolicky zapojují jednotlivé oblasti jihoamerického kontinentu. Byla zkomponována zhruba v polovině minulého století argentinským skladatelem Arielem Ramírezem," vysvětlila organizátorka festivalu a ředitelka Centra španělské kultury a vzdělávání Martina Košanová.

Festival, který se tradičně orientuje hlavně na Španělsko, se letos zaměří převážně na Argentinu. Tu představuje především argentinské tango, které do Plzně přiveze v premiéře držitel Grammy Fernando Otero. Argentinský skladatel, pianista a vokalista sice ocenění získal za klasické album, v Plzni ale představí jakousi fúzi jazzu a argentinského tanga.

Fernando Otero klade důraz na dramatičnost, jeho skladby jsou podobně jako ty nejlepší šansony dramaty vtěsnanými do několika minut. Jeho hudbu vystihuje slovo expresivita. Tango se pak objeví také v Literárním čaji o páté, Kristýna Vojířová v něm bude číst ze své knihy Rozhovory o argentinském tangu. Tanec má v Týdnu hispánské kultury velkou roli a ani letos nebude chybět oblíbené flamenco.

„Samozřejmě nemůžeme zapomenout na flamenco, protože doufáme, že už jsme takovým signifikantem pro Plzeň a přijede Blanca Perdiguer Sivera, což je sevillská tanečnice a už v minulých letech připravovala jednu z vítězných skupin Flamencopy. Teď tedy přijede učit plzeňské tanečnice," uvedla Martina Košanová.

Chybět nebude ani tradiční studentský happening a průvod městem

V programu Týdne hispánské kultury se také bude promítat argentinský snímek Wakolda, který se odehrává v roce 1960 v Patagonii.

Další z argentinských produkcí bude 3. října v Měšťanské besedě představení divadla Marianny Azurmannové Buenos Aires, vystupte! Jedná se o taneční divadelní hru beze slov, která je složená z osmi příběhů. Ty tvoří osudy lidí, kteří se na začátku 20. století rozhodli emigrovat do Argentiny.

„Byl to například ovdovělý maďarský fotograf, pařížská prostitutka, židovská herečka. Ti všichni vedou svůj vnitřní boj, mají nějaký svůj příběh. Já osobně mohu toto představení doporučit, protože v něm jsou opravdu úžasné kostýmy a úžasné dekorace a uchvacující hudba Beethovena, Piazzolly nebo Chopina jenom podtrhne to úžasné aranžmá, do kterého se Marianna Azurmanová pustila," popsala hru Košanová.

Tradiční součástí festivalu je studentský průvod městem a happening k oslavě státního svátku Španělska a Dne hispánských národů, který se slaví 12. října. Plzeňský happennig připadne na čtvrtek 15. října. Studenti středních škol Plzeňského kraje s výukou španělštiny se na něj už půl roku připravují, chystají si různé masky, vystoupení, nacvičují písně a divadelní představení ve španělštině.

Studentský průvod začíná v 15 hodin u Měšťanské besedy, odkud půjde historickou částí Plzně, zastaví u muzea a skončí U Branky. Tam jsou připravena další studentská představení a koncert skupiny Unidos.

Další podrobnosti o plzeňském festivalu Týden hispánské kultury najdete zde.

autoři: Směna ČRo Plzeň , kos
Spustit audio