Ve Stříbře staví novou mateřskou školku. Při stavbě ale narazili na nečekaný nález

27. říjen 2017

Děti dosud docházejí do třech různých budov ve městě. To se ale zhruba za rok změní. Jedna školka zanikne, druhá bude v záloze a v ulici Prokopa Holého vyroste školka nová. Před nedávnem museli dělníci ale přivolat na stavbu i historiky.

Nová školka bude mít čtyři třídy. Chodit by do ní mělo 105 dětí. Podle dotačního titulu musí být nová školka hotová do konce června příštího roku, aby do ní děti v září mohly nastoupit. „Zajímavostí je, že na střeše školky by měla vzniknout i zahrada. Sám jsem zvědavý, jak se podaří vizi a projekt projektanta převést do skutečnosti,“ uvedl Lukeš.

Důstojné místo k uložení

„V místě kde vznikne školka, byla původně rokle, kam se po staletí navážel různý odpad. Našly se tady zbytky gotických a neogotických portálů ze starých měšťanských domů, které jsou nyní v muzeu. Dále se tady objevily náhrobní kameny z 19. století. Nálezy mají sice svoji historickou hodnotu, ale stavbu nijak neohrozily. Památkáři je zdokumentovali a my je poté převezli na jiné místo. Práce tak mohly dál pokračovat,“ uvedl starosta Stříbra Karel Lukeš.

Nálezy ze stavby se dočasně uložily v areálu Správy majetku města Stříbro. Jde celkem o víc než 20 kusů kamene různého stáří. Podle památkářů jde o náhrobní kameny, které by mohly pocházet ze zrušeného hřbitova u kostelíka Nanebevzetí Panny Marie pod Smutečním vrchem. Jsou mezi nimi například náhrobky vdovy po soudním přísedícím nebo stříbrském poštmistrovi.

Náhrobky mají být v budoucnu na důstojném místě. Buď na stříbrském hřbitově nebo u kostelíku sv. Petra, kde už jsou další náhrobky ze zrušených hřbitovů.

autoři: lum , jik
Spustit audio