Ve Svatojánském muzeu v Nepomuku je vystavená ojedinělá relikvie. Za pár dnů zamíří jako dar do Brazílie

4. květen 2017

Neobvyklá relikvie je jen pár dnů k vidění ve Svatojánském muzeu v Nepomuku. Jedná se o schránku, ve které je uložená zem z rodiště svatého Jana Nepomuckého. Lidé si ji v muzeu můžou prohlédnout jen do soboty. V pondělí ji delegace odveze do brazilského města, které nese jméno nejznámějšího českého světce - São João Nepomuceno.

Zem do relikvie byla odebrána ze zahrady u kostela svatého Jana Nepomuckého v Nepomuku. Místo odkud byla zem odebraná, je nedaleko oltáře sv. Jana Nepomuckého. Součástí delegace, která zem do Brazílie poveze je i nepomucký páter Jiří Špiřík. „ Abych řekl pravdu, spadlo to na mě tak nějak z nebe, protože akce byla naplánovaná daleko dříve, než jsem byl jmenován nepomuckým farářem. Na druhou stranu se těším, že se podívám do Ameriky, kde jsem nikdy nebyl,“ uvedll Špiřík.

Relikvie je vystavena ve Svatojánském muzeu v Nepomuku. Jedná se o jednoduchou čtyřstěnnou kazetu, uprostřed které je trubka se zemí z rodného místa svatého Jana Nepomuckého. Kvůli větší odolnosti je vyrobená z umělého skla.

„Na stěnách kazety jsou laserem vygravírované ornamenty. Na čelní straně je to socha Jana Nepomuckého od Jana Brokoffa, která je nejznámější sochou světce a je umístěna přímo na Karlově mostě. Da dalších stranách relikvie jsou vyobrazeny znaky města Nepomuku, nepomucké farnosti a matice svatého Jana Nepomuckého,“ popsal autor kazety, sochař Václav Česák.

Fenomén Jan Nepomucký

S brazilským městem podepíše Nepomuk smlouvu o partnerství, říká starosta Nepomuku Jiří Švec: „ Vláda města São João Nepomuceno, kde je fenomén sv. Jana Nepomuckého velmi zakořeněn ještě z historie, kdy tam přišli s pozůstatky Jana Nepomuckého portugalští kolonizátoři, kteří v pralese založili právě toto město, přišla s tím, že by stálo za to spojit fenomén Jana Nepomuckého s místem jeho narození a to s městem Nepomukem, ať přijedeme podepsat oficiální partnerskou smlouvu.“

Osmičlenná delegace se v brazilském městě 16. května zúčastní i velkých oslav svatého Jana Nepomuckého.

autoři: čer , jik
Spustit audio