Ve Vrhavči na Klatovsku mají nový most

21. únor 2018

Původní most přes Drnový potok strhla před rokem a půl blesková povodeň. Frekventovaný most propojuje obec se sportovně relaxačním areálem a několika rodinnými domy v této lokalitě.

Chybějící most zasáhl do běžného života místních obyvatel. „Most je páteřní do východní části obce, kde se nachází několik rodinných domů, ale také sportovní areál, který využívá základní škola i místní spolky. Konají se tam fotbaly, poutě a všechny společenské akce,“ řekl starosta Vrhavče Rostislav Doležal.

25. 6. 2016 postihla obec blesková povodeň, která původní most posunula zhruba o 15 centimetrů. Na základě posudku statika byla obec nucena most kompletně zrekonstruovat. To se ale neobešlo bez problémů.

Stavba mostu se prodražila

„Když jsme most strhli, při provádění zemních prací pro základovou konstrukci bylo zjištěno, že geologické podmínky pro založení stavby na základových pasech není možné. Zakládali jsme tedy most na deseti vrtaných železobetonových pilotech do hloubky šesti metrů, což se samozřejmě odrazilo v nákladech na více práce. S tím nám pomohl Plzeňský kraj. Celá stavba se tak vyšplhala téměř na čtyři miliony korun,“ doplnil starosta.

Kvůli absenci mostu musela být v obci zřízená dočasná objížďka. „Vedla přes soukromé pozemky a byla určená jen pro osobní auta. Nebylo možné ji tedy využít třeba pro odvoz dřeva z lesa, a to zrovna v období postižení dřevin kůrovcem. Dá se říct, že most nám opravdu chyběl,“ uzavřel Rostislav Doležal.

Stavba nového mostu trvala téměř pět měsíců.

Ve Vrhavči na Klatovsku mají nový most
autoři: en , jik
Spustit audio