Večeře se sousedy či společné procházky. Plzeňané se zapojili do Evropského dne sousedů

Společnými procházkami po městě dnes v Plzni pokračuje Evropský den sousedů. Cílem projektu je částečně rozbít městskou anonymitu, kvůli které se často neznají ani lidé žijící v jednom domě. Den sousedů pořádají stovky měst, Plzeň se připojila podruhé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský den sousedů v Plzni

Evropský den sousedů v Plzni | Foto: Plzeň 2015

Součástí programu byly i tentokrát sousedské večeře na zahradách a domovních dvorcích.

„Připravujeme sousedské stolování. Pozvali jsme především sousedy z našeho domu,“ říká paní Šárka, která společně se sousedkou připravuje na zahrádce ve Vrchlického ulici večeři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plzeň se podruhé zapojila do Evropského dne sousedů. Natáčel tam Lukáš Milota

„Známe se díky předešlému ročníku Dne sousedů. Prolomily se tehdy ledy a my jsme začali spolu víc komunikovat. Určitě je to teď lepší, než v minulosti,“ dodává.

V 18 hodin bylo vše na společnou sousedskou večeři připravené. Na stole nechyběly například jednohubky, štrúdl, koblihy či domácí limonády. Ti, kteří využili nabídku dobrovolníků-umělců, měli večeři i s muzikou nebo s tancem.

„Tančili jsme ruedu, což je kubánská salsa. A myslím, že je to úžasný nápad, aby se sousedi sešli a udělali nějakou akci společně,“ říká Martin Mareška, který společně s Janou Kučerovou vede taneční skupinu Tanec v Plzni.

Paní Marcela přiznává, že se na sousedskou večeři těší celý rok. „Mělo by se to dělat jednou za měsíc, abychom si to pořádně užili,“ říká.

Sousedskou večeři uspořádali lidé na 60 místech v Plzni. Evropský den sousedů je součástí projektu Evropské hlavní město kultury 2015.

Pozvánka na Evropský den sousedů v Plzni | Foto: Plzeň 2015

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme