Vegani v Plzni to nemají jednoduché

29. květen 2017

Ačkoliv vegetariánů i veganů přibývá, vegetariánských restaurací je v Plzni stále málo. Variantu jídel pro vegany nabízí přibližně jen pět podniků. Ti si proto jídlo z hůře dostupných ingrediencí častěji připravují doma. I přes tyto překážky je pro většinu veganů, život bez živočišných produktů jasnou volbou.

Maso, živočišný tuk, mléko a mléčné výrobky, ale ani vejce a med. Zásadou veganské stravy je podle výživové poradkyně Libuše Pelikánové z Plzně vyhýbat se jakýmkoli produktům živočišného původu. K dispozici kromě ovoce a zeleniny mají luštěniny, semínka, oleje nebo různá koření.

„S veganstvím jsem začala před šesti lety. Dostala jsem se k němu prostřednictvím videí, přednášek a dokumentů o stavu zvířat ve velkochovech. Veganství mě neomezuje, poznala jsem díky němu i skvělé lidi, a zkvalitnil se mi život. Jediné omezení je v návštěvě určitých provozoven, protože ne každá nabízí veganské jídlo,“ uvedla Pelikánová.


Vegani odmítají živočišné produkty z různých důvodů, tím nejčastějším ale bývá nesouhlas s utrpením zvířat spojený s produkcí živočišných potravin v průmyslových velkochovech nebo při lovu a rybolovu. Nesouhlasí také s kožešinovým průmyslem, cirkusy či zoo a často odmítají i výrobky z kůže, vlny a hedvábí nebo kosmetiku testovanou na zvířatech. Při veganství je podle lékařů třeba dbát na dostatečný příjem vitamínu B12, vitamínu D, jódu, selenu, vápníku a omega-3 mastných kyselin.

Veganství jako životní styl

Podobný životní styl vyznává i Tomáš Jiroušek z Plzně, který žije bez živočišných produktů 20 let. Veganství je podle něj módním trendem posledních několika let. A tak se i nabídka plzeňských restaurací přiblížila jejich potřebám. Přesto si vegani často vaří raději doma.

Pan Ladislav Nový z Plzně byl veganem sedm let. Složitý výběr jídla během cestování a návštěvy různých stravovacích zařízení ho omezovaly natolik, že svůj životní styl omezil pouze na vegetariánství. Vzpomíná, že když byl na vodě, jediným bezmasým jídlem byl smažák. Oproti tomu v cizině s nabídkou jídel problém nebývá.

Podle pana Nového je nejdůležitější naslouchat potřebám svého těla. Když vegan dopředu svůj jídelníček plánuje, je tento životní styl dlouhodobě udržitelný i v Česku.

autor: jik
Spustit audio