Veleba se musí omluvit vědcům za slova o výzkumu Šumavy a penězích, potvrdil odvolací soud

Senátor Jan Veleba ze Strany práv občanů se musí omluvit vědcům za své tvrzení o motivaci k výzkumu Šumavy. Rozhodl tak ve středu odvolací Krajský soud v Brně. Veleba také musí stáhnout část textu článku na webu Parlamentní listy. Soud v těchto bodech potvrdil únorový rozsudek žďárského okresního soudu, proti kterému se Veleba odvolal. Senátor musí zaplatit i náklady řízení. Veleba se vyhlášení rozsudku nezúčastnil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Veleba

Jan Veleba | Foto: Filip Jandourek

Žalobu na ochranu osobnosti podali na senátora Strany práv občanů Pavel Kindlmann, Jakub Hruška a Hana Šantrůčková.

Vědci poukazovali na to, že Jan Veleba poškodil jejich pověst tvrzením, že vědecké granty týkající se šumavského výzkumu jsou nestandardně vysoké a že motivací přírodovědců tam jsou „peníze, docentury a profesury".

„Senátor nás chtěl nepravdivými tvrzeními diskvalifikovat z diskuse o Šumavě,“ vysvětlil už dříve Kindlmann.

„Článek jsem napsal proto, že jsem přesvědčen o tom, že jsou veliké veřejné peníze a nejsou dostatečně kontrolované. Na základě toho jsem se tímto způsobem vyjadřoval,“ poznamenal před časem Veleba.

Spor o ochranu přírody

V pozadí kauzy je dlouhodobý spor o ochranu přírody, rozšíření divočiny a rozvoj obcí v Národním parku Šumava. Pro vědce nebyl prvostupňový žďárský soud první záležitostí, kterou řeší soudní cestou. Loni už justice rozhodovala spor mezi vědcem z Univerzity Karlovy Pavlem Kindlmannem a senátorem Tomášem Jirsou z ODS.

Jirsa žaloval Kindlmanna kvůli tomu, že jej v novinovém rozhovoru označil za autora senátního návrhu zákona o Šumavě. Kindlmann v interview uvedl, že zákon byl šitý na míru developerům a spekulantům s pozemky. Spor v říjnu skončil u českokrumlovského soudu smírem obou stran.

Ještě předtím Kindlmann a jeho kolegové vedli spor s českobudějovickou lékařkou Jitkou Markovou. Na svém blogu kritizovala granty na výzkum Šumavy jako nákladné, podle ní právě Kindlmann byl jedním z vědců, kteří tyto peníze čerpali.

Badatelé žádali od Markové omluvu. Okresní a následně i krajský soud však rozhodl, že se lékařka za svá slova omlouvat nemusí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme