Veliký betlém přímo na ulici je k vidění ve Zruči-Senci u Plzně

26. prosinec 2017

Před svým domem ho každý rok, už od roku 2006, staví Milan Havránek. Sám ho také vyrobil a průběžně ho doplňuje o další postavy a zvířátka.

Začalo to tak, že chtěl Milan Havránek potěšit manželku, která si přála, aby betlém oživil jejich předzahrádku. Řekl si, že ho vyrobí sám a postavy vyřeže z porobetonu. Jenže Josef se vymkl kontrole a proto má dnes betlém rozměry, jaké má.

„Původně jsem chtěl dělat malé postavičky z tvárnice, jenže Josef mi přerostl tak, že se do ní nevešel. Postava je 80 centimetrů vysoká, tím bylo dané, že i zbytek figur musí být stejně velký," řekl Milan Havránek.

Hned první rok se na betlém přišli podívat známí Havránkových. Popít svařené víno a zazpívat si koledy. Když se o tom dozvěděli sousedé, řekli, že by příští rok přišli také a tak se pan Havránek rozhodl, že přidělá další postavy.

„Přibyl pasáček, ovečky a hlídací pes, což je základ každého betlému. Jenže postavy už se nám nevešly na předzahrádku a tak jsme museli zabrat kus obecního pozemku, abychom vše vystavěli. A to už se přišlo podívat spoustu lidí,“ doplnil Milan Havránek.

Betlém chodí obdivovat každý rok desítky lidí

Betlém má zhruba 10 x 6 metrů a vzhledem k jeho velikosti potřebují Havránkovi na jeho instalaci zhruba 14 dní. Najdeme tu celkem 28 lidských postav a 18 zvířat. Základ betlému tvoří svatá rodina, doplňují ho řemeslníci staré české vesnice a obyvatelé v krojích, kterým byly předlohou skutečné kroje, jež si místní sami vymysleli a dokonce je při různých akcích nosí.

Návštěva betléma U Havránků se stalo pro místní obyvatele tradicí, které se zúčastňují stále v hojném počtu. Každý den, až do tří králů, se betlém úderem 17. hodiny rozsvítí a lidé ho můžou za zvuku koled obdivovat až do sedmé večerní.

autoři: kos , jik
Spustit audio