Venkovská pec na chleba a minipivovar mají sbližovat lidi v Dílech na Domažlicku

1. březen 2015

Sousedský mikropivovar a tradiční venkovská pec na chleba mají stmelit obyvatele v obci Díly na Domažlicku. Na projekt získalo občanské sdružení "Rodiče za hřiště" dotaci z Regionálního fondu rozvoje. Místo pro setkávání lidí všeho věku a zájmů by mělo vzniknout ještě letos.

„Teď jsme ve fázi, kdy máme pec naplánovanou a čekáme na příznivé počasí, abychom mohli začít dělat základy. Co se týče pivovaru, máme vybrané zařízení a zbývá ho jen koupit. Nejde nám o množstevní výrobu, ale o tu srandu při přípravě.", říká Petr Konšel ze sdružení Rodiče za hřiště. Přiznal ale také, že ne všechny z 380 obyvatel obce Díly tato myšlenka nadchla.

Zděná pec, která bude stát na zahradě bývalé školky, zabere do deseti metrů čtverečních plochy, bude mít stříšku a bude se v ní klasicky topit dřevem. Najednou se v ní upeče až kolem 20 bochníků chleba. K tomu si v Dílech pořídí také automatický přístroj na vaření až 50 litrů piva. Pec i pivovar budou obsluhovat sami obyvatelé převážně bez odborných zkušeností. „Pivovar je automatický, takže se jen dohodneme, kdo tam přijde, kdo to udělá. A pec, tam se akorát připraví kvas, zamíchá těsto, nechá vykynout a upeče," doplnil Petr Konšel.

Právě spolupráci a setkávání sousedů podporuje program Regionální fond rozvoje s podtitulem souSedíme se. Podle projektové manažerky Lindy Kautské se mezi žadatele v letošním jarním kole rozdělí až 2 miliony korun.

„Chceme podpořit sousedské vztahy v regionech, zlepšit mezilidské vztahy v daném místě a upevnit vztah lidí k tomu místu, kde žijí. Žádosti přijímáme od 4. března do 15. dubna, mohou je podat neziskové organizace, příspěvkové organizace, obce a sdružení obcí, " dodává projektová manažerka Linda Kautská.

Každý žadatel může získat na jeden projekt až 100 tisíc korun; nutná je i jeho spoluúčast. „U neziskových organizací je povinná minimální spoluúčast 10% a tu lze vyčíslit dobrovolnou prací občanů dané obce. Projekty nemusí být předloženy v úplné finální formě. My klademe důraz na to, aby se na nich podílela co nejširší veřejnost, takže ideální je, když někdo kdo dá podnět, pozve lidi, představí jejich nápad, zeptá se na jejich názor a postupně detaily doladí společně s občany," vysvětlila Linda Kautská.

Detaily se ladí i v obci Díly. Po zveřejnění výsledku dostalo sdružení celou dotaci k dispozici a má jeden rok na to, aby dovedlo svůj nápad do konce.

autor: mkl
Spustit audio