Vnitroblok na plzeňském sídlišti čeká přeměna

30. srpen 2016

Vnitroblok u Krašovské ulice na plzeňském sídlišti Košutka – někdy též nazývaný „louka“ – je již mnoho let v provizorním stavu. Mimo hokejbalového hřiště a patrových garáží se zde nachází jen trávník s vyšlapanými cestami. To by se ale mělo v budoucnu změnit. Radnice prvního městského obvodu v pondělí vyhlásila architektonickou soutěž na budoucí podobu travnaté plochy.

Kromě úpravy prostoru v jednom z nejlidnatějších sídlišť Plzně je cílem projektu také navázání sousedských vztahů lidí z okolí. To podporují organizátoři pořádáním „Krašovských zahradních slavností“.

„Loňský první ročník, tak i ten letošní, měly velmi pozitivní ohlasy účastníků, kterým se líbila možnost poznat se lépe se svými sousedy i příležitost mluvit se zástupci obvodu o připravované proměně vnitrobloku," řekla místostarostka obvodu Ivana Mádlová.


Projekt se dělí do několika fází. Realizují ho Městský obvod Plzeň 1 a spolek Pěstuj prostor, ten se zasazuje o zlepšování veřejných prostranství. Partnery projektu jsou 4. základní škola Plzeň, DDM Talent a výzkumný projekt „Sídliště, jak dál?“

„Návrhy všech soutěžících vystavíme na výstavě. K vybranému projektu se budou mít občané možnost vyjádřit na besedě s architekty. Neměl by se však už řešit celkový koncept, ale spíše detaily a konkrétní řešení," upřesnil Marek Sivák ze spolku Pěstuj prostor. Ten se s místními lidmi věnoval plánům na přeměnu.

Většina obyvatel si přeje zachovat velkou nezastavěnou travnatou plochu

Vyhlášení soutěže předcházel průzkum, v němž se sešlo přes 750 dotazníků s odpověďmi, a plánovací setkání místních lidí. Ti navrhovali, jak by mohla v budoucnu louka uprostřed sídliště sloužit. Z průzkumů mezi místními vyplývá, že si většinou přejí zachovat velkou nezastavěnou travnatou plochu. Chtěli by ji například doplnit mobiliářem, stromy a další zelení, drobnými sportovišti nebo hřišti pro všechny věkové kategorie.

Dále by si přáli opravit cesty, pěšiny a případně vymezit stezky pro in-line bruslaře, cyklisty či běžce. Část travnaté plochy by měla mít podle místních zátěžový trávník pro míčové hry, frisbee nebo pétanque.

Vnitroblok Krašovská na severním okraji Plzně je součástí sídliště Košutka, které vzniklo v 80. letech minulého století. Většinu sídliště tvoří osmipodlažní paneláky, které vymezují vnitrobloky s mateřskými a základními školami a komunikace pro dopravu i pěší. V domech kolem vnitrobloku žije zhruba 2 tisíce lidí.

Výsledky architektonické soutěže by měly být známé do konce roku a proměna by mohla začít v roce 2018. Architektonická soutěž bude zahrnovat řešení pro plochu asi 27 tisíc metrů čtverečných.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio