Vodní hamr v Dobřívě čeká rekonstrukce. Kraj na ni získal dotaci

9. leden 2017

Jednu z nejoblíbenějších turistických atrakcí v Plzeňském kraji - vodní hamr v Dobřívě na Rokycansku - čeká rekonstrukce. Kraj na ni získal dotaci a zároveň hodlá vybudovat i nové zázemí pro návštěvníky.

Dobřívský hamr čekají zásadní opravy, díky dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Je to zhruba 10 milionů korun. Rekonstrukce by měla začít letos a oprava má hamr zhodnotit. Je sice provozuschopný, ale jeho stroje a pohon jsou už v nevyhovujícím technickém stavu. Rekonstrukce má uchovat jejich funkčnost.


Vodní hamr je kovářská dílna, která je vybavená kovacím strojem poháněným vodním kolem. Vybavení hamru je stejné jako u kovárny - výheň, měchy, kovadliny, svěráky, kladiva, ale navíc jsou tam vodou poháněné buchary. Výrazně to ulehčuje a urychluje namáhavou kovářskou práci a proti ručnímu kování to umožňuje zpracovat i větší kusy železa. Hamry fungovaly až do poloviny 20. století.

Například elektroinstalace, která nutně potřebuje opravu, je z poloviny minulého století. Potřeba je taky revitalizace starých rozvodů a restaurování samotného hamru. Ten je považovaný za nejvýznamnější památku svého druhu v České republice.

Památka také postrádá zázemí pro návštěvníky; neměli se kde skrýt před špatným počasím a nebyly tam ani toalety. Kraj se proto rozhodl postavit nové zázemí. Malá budova, kde bude mimo jiné i kasa, nestojí však na parcele národní kulturní památky, a tak stavba nespadá mezi uznatelné náklady dotace. Kraj ji bude tudíž platit ze svého rozpočtu. Výši nákladů oznámí až po výběrovém řízení.

Čtěte také

Hamr už jednou rekonstrukcí prošel, a to přibližně před šesti lety. Opravoval se vodní náhon a zpevňoval břeh. Náklady se vyšplhaly na zhruba jedenáct milionů korun, i tehdy pomohla dotace.

Vodní hamr v Dobřívě loni navštívilo přes 7 tisíc lidí, z toho asi 2 300 jich přišlo na oblíbený Hamernický den, který se koná každý rok v květnu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio