Vodní hamr v Dobřívě čeká v červnu velká rekonstrukce

22. květen 2017

V Dobřívě na Rokycansku se o víkendu konal už 26. Hamernický den. Vodní hamr si přišly prohlédnout zhruba čtyři tisíce lidí. Byla to jedna z posledních příležitostí prohlédnout si technickou památku vodní hamr před jeho uzavřením kvůli rekonstrukci. Opravy mají začít v červnu a potrvají až do konce příštího roku.

Rekonstrukce bude stát zhruba 10 milionů korun. Podstatnou část pokryje evropská dotace. Oprav se dočká jak zařízení v hamru, tak zázemí. Vznikne nová pokladna i toalety pro návštěvníky, což umožňuje nově vybudovaná tlaková kanalizace v obci.

„Opravovat se bude vybavení hamru, jak voda kola, stavítka ve vantrokách, tak i buchary poháněné vodními koly, jejichž spodní části nebyly opravovány od počátku 20. století,“ řekl ředitel Západočeského muzea František Frýda.


Železo se v Dobřívě vyrábělo od počátku 14. století až do poloviny 20. století. V České republice se jedná o nejvýznamnější technickou památku svého druhu.

Před zahájením velké rekonstrukce, bude možné se na technickou památku ještě přijet podívat. „Do konce května je v hamru otevřeno mimo pondělí každý den. Částečně bychom provozní dobu prodloužili, alespoň o víkendech, než budou skutečně zahájeny opravy. To by mělo být na konci června. Vše se ale odvíjí od toho, jak rychle bude probíhat soutěž a výběr firmy,“ uvedl František Frýda.

Rekonstrukce vodního hamru potrvá do konce roku 2018.

autor: jik
Spustit audio