Vody je míň než loni, nedostatek srážek ohrožuje zemědělce i ochránce přírody

23. květen 2016

Dlouhodobé průtoky západočeských řek jsou výrazně podprůměrné. Nejhůře jsou na tom podzemní vody. Pro zemědělce je to nejistota do budoucna, Šumava už zavodňuje.

„Když to srovnáme s loňským květnem, tak situace je letos ještě o něco horší. Aktuálně se průtoky pohybují mezi polovinou až 80 % stavu, které byly pozorovány loni na jaře v tomto období," říká Petr Vicenda z plzeňské pobočky Povodí Vltavy. Už loni na jaře přitom byly průtoky velice nízké. Přehradní nádrže jsou na tom lépe. „Ty se podařilo po loňském suchu během zimy i ze skromných sněhových zásob doplnit, takže aktuální procento naplnění jejich zásobních prostorů je asi 90 % a jsou na případnou další vlnu sucha připraveny," tvrdí Vicenda.

Podle meteorologů jsou ale zásoby vody na počátku května výrazně podprůměrné a výchozí pozice před létem tak není příznivá. Jde hlavně o podzemní vody, jíž je nedostatek. Ze zprávy Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že zatímco loni koncem dubna dosahovalo běžné hladiny 65 procent vrtů, letos to nebyla ani polovina z nich a více než třetina vrtů je výrazně pod normálem.

Množství srážek řeší zemědělci i ochránci přírody

Nedostatek vody trápí zemědělce. Podle Václava Bulína ze severního Plzeňska je to tragédie. „V dubnu spadla prakticky polovina srážek a teploty byly vyšší než průměrné. Srážky nám opravdu velmi chybí, zvlášť u jarně setých plodin."

Vodu ztrácí i Šumava. Správa národního parku na to reaguje a dlouhodobě zavodňuje mokřady. „Ještě v 80. letech minulého století se na Šumavě hodně odvodňovalo, takže my teď zavodňujeme. Přehrazujeme příkopy, které jsme tam před desítkami let vykopali. Tím, že zvedneme hladinu podzemní vody, zvedne se voda i v mokřadu a v okolním prostředí," vysvětluje ředitel šumavského parku Pavel Hubený.

Kvůli nedostatku vody už ožily i některé plány postavit nové nádrže nebo přehrady. O jedné stát uvažuje u Prášil na Šumavě, kde by nádrž zatopila kaňon říčky Křemelné. S tím ale nesouhlasí ochránci přírody.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio