Vojenské muzeum v Rokycanech odhaluje tajemství poválečného opevnění

28. červenec 2015

Návštěvníci Muzea na demarkační linii mají možnost vidět novou expozici, členové muzejního klubu ji budovali přes rok.

Rokycanské Muzeum na demarkační linii otevřelo novou expozici poválečného opevnění. Aktivní členové muzejního klubu budovali část železné opony víc než rok. Expozice odhaluje tajemství málo známé historie a seznamuje návštěvníky muzea s obranou západní hranice.

V síti podzemních chodeb mohou lidé projít jednotlivými typy poválečného opevnění, prozkoumat pozorovatelnu, kulometný objekt nebo objekt s osazenou tankovou věží. Přímo před vnitřní částí expozice železné opony stojí dva automobily Škoda, které používala Veřejná bezpečnost, a potom obrněný transportér pohraniční stráže. A taky zábrany ve tvaru jehlanů a nápis „Pozor! Hraniční pásmo. Vstup jen na povolení."

„Mnozí už dneska nevědí, co to znamenalo, že bylo pohraniční pásmo, kam se nesmělo vstupovat. Ale hlavně je tady obranný uzel. Naši aktivisti část toho obranného uzlu vykopali a převezli sem. Tady jsme vykopali a vybagrovali prostory, kam se to znovu zainstalovalo. Když sem návštěvník přijde, tak si může část podzemí skutečně projít. Je to jediný takto připravený objekt, který u nás existuje a je veřejnosti přístupný," popsal majitel muzea František Koch.

Lidé v muzeu v rámci nové expozice uvidí i ukázky jednotlivých uniforem a zbraní a těšit se mohou i na názorné diorama. Na šířku měří bezmála dva metry a na délku zhruba čtyři metry.

„Znázorňuje hranici, celní úřad a jak to vypadalo, když pohraniční jednotky a jednotky první ostrahy hranic měly vyhlášený poplach. Takže by si měl návštěvník udělat představu, jak to vypadalo, když takzvaně na čáře pískli poplach," vysvětlil František Koch.

Poválečné opevnění bylo přísně tajné

Když návštěvníci projdou celým prostorem dovezeného podzemí, dostanou se až pod tankovou věž a pancéřovými dveřmi, které byly zároveň dveře proti jadernému záření a proti zbraním hromadného ničení, do palebného objektu s hledími namířenými do okolí.

„Vojáci tady byli uzavření vevnitř labyrintu chodeb a tam měli bojovat a měli se bránit eventuálnímu agresorovi," doplnil Koch.

Poválečné opevnění bylo pečlivě střeženým tajemstvím socialistického Československa. Západ o jeho existenci sice věděl, ale bez bližších podrobností. Neznal skutečné počty, rozmístění, výzbroj a podobně. A stejně úspěšně ho stát ukrýval i před vlastními občany.

Muzeum na demarkační linii v Rokycanech je otevřeno denně od 1. dubna do 31. října a to od 9:00 do 18:00.

autor: Lucie Sichingerová
Spustit audio