Volných míst na letních táborech už moc nezbývá

5. červen 2015

Více než dvě třetiny táborových pobytů od největších provozovatelů v Plzeňském kraji už jsou zaplněny. Stále je ale z čeho vybírat.

Rodiče, kteří chtějí svým dětem zpestřit školní prázdniny pobytem na letním táboře by neměli dlouho otálet s výběrem. Termíny a volná místa se totiž rychle plní a na mnoha místech už mají obsazeno. Kdo zaváhá, nemá nic. Platí to i v případě dětských letních táborů. Rychleji než příměstské se plní ty pobytové.

„Pobytový tábor, který pořádáme v Mrákově už je úplně obsazený. Myslím, že je to tím, že v Mrákově je výborné zázemí, je tam všechno po ruce, co táborník potřebuje. Takže pobytový tábor v Mrákově jsme měli i předtím vždycky jako první zaplněný," uvedla ředitelka Domu dětí a mládeže Domino v Domažlicích Kamila Bendová.

Dnešní rodiče hledají pro své děti určité pohodlí, často mají obavy z nevyhovujících hygienických podmínek nebo jinak nedostačujícího zázemí. Proto je nutné tábor vybírat pečlivě a všímat si, co přesně tábor skutečně nabízí a zajišťuje.

„Určitě by to mělo být pedagogické vedení, čili s kým se dítě na tábor vypraví, jací to budou lidé, jaké tam bude zaměření a hlavně taky potom, v jakých to bude podmínkách,“ doporučila Kamila Bendová.

Příměstské tábory nabízejí i možnost přespání

Rodiče by také měli své děti znát a vědět, na co mají schopnosti, jakým směrem jsou orientované a nadané. Výběr letního tábora by měli také s dětmi vždy konzultovat a proti jejich vůli je nikam nenutit.

Tábor v Domašově nad Bystřicí (11)

„Je také možné nabídnout jim třeba tři nebo čtyři tábory, vybrat je z nabídky nejen střediska volného času, ale i jiné organizace a doma si sednout a popovídat si o tom v klidu," radí ředitelka Střediska volného času Radovánek v Plzni Eva Tischlerová.

Pokud si děti z nabídky pobytových táborů nevyberou, alternativou stále zůstávají příměstské tábory. O ně poslední tři roky zájem stoupá a mají své nesporné výhody. Rodiče mají své ratolesti v místě trvalého bydliště. Děti přijdou ráno třeba na osmou hodinu a odcházejí nejdéle v 17:30. Pokud by si navíc rodič potřeboval cokoliv zařídit, nebo potřeboval, aby tam jeho dítě spalo, tak tu možnost má. Existují totiž i kombinované příměstské tábory. V tuto chvíli jsou ještě k dispozici desítky volných míst jak v plzeňském Radovánku a jeho pobočkách, tak i v Domě dětí a mládeže Domino v Domažlicích.

autoři: mkl , sch
Spustit audio