Vrahovi knihovnice z Horní Břízy soud nařídil detenci

11. únor 2016

Psychicky nemocného muže dnes poslal do speciálně zabezpečeného ústavu plzeňský krajský soud, o jeho vině prý není pochyb. Podle policistů muž loni v květnu na Plzeňsku ubodal mladou knihovnici. Případ míří k Vrchnímu soudu.

Třicetiletý vrah půjde do zabezpečovací detence. Rozhodl o tom dnes plzeňský krajský soud. Podle něj není pochyb, že muž loni na jaře osmadvacetiletou pracovnici knihovny v Horní Bříze skutečně zavraždil. Soudní znalci ale dospěli k závěru, že je psychicky nemocný a trpí netradiční formou paranoidní schizofrenie. Už v prosinci proto státní zástupce trestní stíhání zastavil a navrhnul, aby muž skončil v detenčním ústavu.

Krajský soud se dnes k závěru znalců přiklonil. Muž byl podle něj během činu nepříčetný a nebyl schopen rozpoznat nebezpečnost svého jednání. Nevyhověl ani návrhu obhajoby, která požadovala revizní posudek. Usnesení soudu není pravomocné. Obhájkyně proti němu podala stížnost a případem se tak bude zabývat Vrchní soud.

Na policii muž už dříve vypověděl, že knihovnici zabil hlas v jeho hlavě. Dnes ovšem u soudu nevypovídal, bránil se ale závěru znalců, že trpí paranoidní schizofrenií. Zatím je vrah na uzavřeném oddělení Psychiatrické nemocnice v Dobřanech a na psychiatrii není poprvé, už dříve jevil známky duševní poruchy a trpěl bludy. Naposledy byl nedobrovolně v Dobřanech loni v lednu, když vyhrožoval své lékařce. Léčebna ho ale po několika týdnech propustila, prý na sebe jen upozorňuje.

Vražda v Horní Bříze na Plzeňsku se stala loni 25. května. Muž se se ženou zamkl uvnitř knihovny a donutil ji zavolat do televize Nova. Požadoval tehdy, aby na místo přijel televizní štáb. Pak knihovnici ubodal a utekl.

Policisté ho asi po půlhodině našli v nedaleké ubytovně u nádraží. Mladá knihovnice, kterou bodl do zad dlouhým kuchyňským nožem, na místě zemřela. Dva dny po činu odvolal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dlouholetého ředitele dobřanské nemocnice Vladislava Žižku. Nepomohlo ani, že se za něj postavila většina zaměstnanců léčebny a podpořili ho i další psychiatři a léčebny.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio