Vrchní soud zrušil detenci vrahovi knihovnice z Horní Břízy

2. květen 2016

Pražský vrchní soud zrušil zabezpečovací detenci muži, který loni zabil knihovnici v Horní Bříze na Plzeňsku. Případ musí znovu projednat Krajský soud v Plzni. Muž je dočasně umístěný v psychiatrické léčebně.

Muže, který je nepravomocně odsouzený za vraždu 28leté knihovnice, poslal plzeňský soud do léčebného ústavu s vězeňským režimem letos v únoru. Podle vrchního soudu ale soud první instance neprovedl všechny důkazy a tak se případ vrací zpět. Detenci navrhl státní zástupce loni v prosinci, když trestní stíhání pachatele zastavil. Řídil se znaleckými posudky. Podle nich totiž muž trpí paranoidní schizofrenií, v době činu byl nepříčetný a své chování v důsledku duševní poruchy nemohl ovládat.

Vražda v Horní Bříze na Plzeňsku se stala loni 25. května. Muž se se ženou zamkl uvnitř knihovny a donutil ji zavolat do televize Nova. Požadoval tehdy, aby na místo přijel televizní štáb. Pak knihovnici ubodal a utekl. Policisté ho asi po půlhodině našli v nedaleké ubytovně u nádraží. Mladá knihovnice, kterou bodl do zad dlouhým kuchyňským nožem, na místě zemřela.

Na policii obžalovaný muž už dříve vypověděl, že knihovnici zabil hlas v jeho hlavě. Zatím je na uzavřeném oddělení Psychiatrické nemocnice v Dobřanech, přičemž na psychiatrii není poprvé. Už dříve totiž jevil známky duševní poruchy a trpěl bludy.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio