Všední život našich babiček ukazuje Mešenský špejchárek

2. srpen 2015

Jednou za měsíc se otevírá v Mešně na Rokycansku nevšední muzeum. Stačí chvilka a návštěvník se ocitá v časech našich babiček a prababiček.

V Mešně na Rokycansku je možná nejmenší muzeum v České republice. Marie Musilová ze starého rodu Pousků vystavuje ve špejchárku předměty, které bývaly běžnou součástí života našich předků. K exponátům je možné přivonět, dotknout se jich, případně je i vyzkoušet. Návštěvníci tak mají příležitost přímo proniknout do nedávné minulosti.

Malé dřevěné stavení špejchárku je staré tři sta let. Už trochu nahnutý domeček původně sloužil k ukládání obilí, teď se stal místem dávno zapomenutých časů. Zatímco mnozí dospělí návštěvníci na vystavené předměty často pohlížejí s nostalgickým zaujetím, děti se většinou jenom diví, k čemu všechny ty věci sloužily a jak je možné, že se s nimi dalo vůbec pracovat.

„Nás napadlo v něm udělat muzejíčko starých věcí, které byly a asi už nikdy nebudou a ještě jsme navázali na to, že by to mohlo podnítit naše návštěvníky k hledání předků," vysvětlila majitelka muzea Marie Musilová.

Předměty v muzeu mají i vlastní příběh

Ve špejchárku mohou lidé vidět věci, které možná někteří z nich ještě vídali dřív doma. Najdou se tam staré šicí stroje, ale třeba také kredenc přímo po babičce majitelky muzea. Nechybí ani různé kuchyňské náčiní. Všechno tehdy muselo vydržet co nejdéle, a tak v expozici nechybí ani drátované hrnce. Celkem jsou v muzeu asi tři stovky předmětů.

„Žehličky, botičky, medvídci, past na myši, tři valchy. Pak je tady dřevěná pračka, zouváky, pak jsou tady staré brusle. Pak tady máme kolovrátek, máselnici...," vyjmenovávala Marie Musilová s tím, že každý exponát má svoji historii. Některé vystavené předměty tady mají i příběh přímo přiložený. Návštěvníci se tak mohou dočíst různé legendy ale i pravdivé zajímavosti, které se s předmětem pojí.

„Někdy je na nich i pravda, kamenec je opravdu trpký a já jako malá jsem ho lízala. A děti nesměly běhat, když se tatínkové holili," dodala Marie Musilová.

Rod Pousků patří těm, kde nic nevyhazovali a jen díky tomu vzniklo malé muzeum. Mešenský špejchárek v rokycanském regionu je otevřený každou první sobotu v měsíci.

Všední život našich babiček ukazuje Mešenský špejchárek
autor: Lucie Sichingerová
Spustit audio