Výlov Drahotínského rybníka na Plzeňsku vynesl 70 metráků kaprů

Výlovy rybníků jsou v plném proudu a dnes byl na řadě Drahotínský u Druztové na Plzeňsku. Se svými 10 hektary patří mezi největší chovná zařízení města Plzně. Vypouští se pravidelně každý rok, letos to bylo už popatnácté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlov Drahotínského rybníka na Plzeňsku. Listopad 2014

Výlov Drahotínského rybníka na Plzeňsku. Listopad 2014 | Foto: Martina Klímová | Zdroj: Český rozhlas

Rybáři jsou spokojeni. Na první zátah vylovili 30 metráků kaprů, celkem pak 70 metráků. Letos se lovil pouze kapr, amur byl malý, vracel se do vody a musí ještě tak dva roky růst.

Kapři měli v průměru tři kilogramy. Rybářům ale práci komplikovalo teplé počasí. Ryba se totiž nesoustředila na nejhlubším místě u hráze, ale byla rozptýlena po celé vodní ploše.

„Ryba je poměrně rozplavaná, voda je teplá, ráno bylo 11 stupňů. Takže je rozjetá po rybníce a neshromáždí se jako jindy, když je chladno i na největší hloubce, pak jsou zátahy snazší,“ vysvětluje vodní hospodář Jaroslav Frydrýn.

Výlovu se účastnilo 10 rybářů z Blatné, odkud také pochází násada v Drahotínském rybníku, a skoro stejný počet rybářů z Plzně. Při zátahu byla polovina z nich ve vodě, někteří skoro až po krk, a tahali ručně sítě ke břehu.

Výlov Drahotínského rybníka na Plzeňsku. Listopad 2014 | Foto: Martina Klímová

Tam rybářům pomáhal mechanický keser, který najednou nabere asi 100 kilogramů kaprů. Ryby poté putují do třídičky, kterou obsluhují čtyři rybáři. Podle velikosti dávají kapry do různých kádí.

Výlov letos sledovalo méně lidí než v minulých letech. Nejvíce si jej užívaly děti. Ty stály na druhé straně hráze u výpusti rybníku a snažily se zachytit do podběráku nějakou malou rybku. Mnohým se to dařilo.

Rovnou na místě bylo možné si ryby koupit. Na hrázi se prodávali menší kapři do tří kilogramů a celkem se si jich lidé odnesli 15 metráků.

Zbytek kaprů, tedy 55 metráků, putuje do sádek města Plzně na vánoční prodej. Ten začne letos v pátek 12. prosince a poběží každý den od 10 do 17 hodin. Prodávat se bude, dokud bude ryba, nejpozději do 23. prosince do 12 hodin.

Výlov Drahotínského rybníka na Plzeňsku. Listopad 2014 | Foto: Martina Klímová

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme