Výměnné stáže ukážou žákům, jak vypadá odborná praxe za česko-bavorskou hranicí

13. listopad 2017

Sušici a Cham dělí 90 km. Přesto mají tato dvě města u česko-bavorské hranice k sobě blíž, a to díky Freundschaftu, chcete-li přátelství, které rozvíjí sušická střední odborná škola a učiliště s odbornou Volkshochschule im Landkreis Cham.

Školy začaly spolupracovat před deseti lety a mají za sebou tři úspěšné projekty. S podporou Evropské unie se letos pustily do projektu dosud největšího.

„V rámci tohoto projektu, který bude trvat až do roku 2020, umožňujeme žákům nejrůznějších oborů stáže a praxe v Německu nebo třeba vzájemné workshopy. Tyto aktivity opakujeme každé pololetí. Na nich se vystřídají v Bavorsku i v Čechách stovky dětí,“ popsala spolupráci mezi oběma školami, manažerka projektu na české straně, učitelka na SOŠ a SOU v Sušici Marie Hlaváčová.

Žáci oborů zaměřených na cestovní ruch, sociální činnosti nebo gastronomii vyjíždějí na desetidenní stáže. „Pracují buď na hotelech, sociální činnost jezdí do rezidence seniorů v Chamu. Jsou kompletně vybaveni pracovním oblečením, pojištěním či hygienickým školením, které je v Německu platné doživotně,“ upřesnila Marie Hlaváčková.

Studenti řemeslných oborů, zedníci, truhláři, instalatéři, ale také automechanici, autoelektrikáři, nebo opraváři zemědělských strojů míří na praxe, které se jim po týdnu střídají se školní výukou.

Žáci poznávají, jak to vypadá za hranicemi sousední země

Manažerem projektu v německé škole Volkshochschule im Landkreis Cham je Werner Drasch: „Z našeho pohledu je důležité, že mládež poznává, jak to vypadá za hranicemi. Bydlíme sice poblíž hranic, ale kvůli dobám, kdy naše země byly oddělené, přetrval mezi mladými, nechci říct strach, ale určitý respekt přejet hranice. Znají sice města a tržnice u hranic, ale přímo nějaké kontakty mezi žáky nebyly. To se změnilo. Naši žáci, když nocují v Sušici, tak jsou vždy překvapeni, jak je to tady pěkné, jak hezká je tu příroda, a že mladí lidé jsou tu vlastně stejní jako u nás.“

Čeští žáci se učí německy a němečtí to zkouší česky a snaží se i učitelé. „Už roky se pokoušíme naučit se česky. I u nás v Chamu jsou kurzy češtiny a jsou navštěvované. Musím ale přiznat, že pro nás je čeština velmi těžká řeč. Jsme šťastní, že umíme poděkovat, pozdravit, zaplatit, takové ty obvyklé fráze, které člověk potřebuje, když jede do Česka na návštěvu,“ uvedl Werner Drasch.

Díky projektu žáci i učitelé lépe poznají historii, kulturu i zvyky sousední země. Projekt má podle Marie Hlaváčové dokázat, že Německo i Česko mají společnou historii a že na obou stranách hranice žijí prakticky stejní lidé.

autoři: lum , jik
Spustit audio