Výrobce autobusových dílů otevřel v Holýšově další halu

27. březen 2012

Desítky lidí našly za poslední dobu práci ve firmě EvoBus v Holýšově na Domažlicku. Výrobce autobusových dílů, který patří pod německý koncern Daimler AG, teď v místní průmyslové zóně otevřel další výrobní halu. Firma v poslední době přijala 70 lidí, hlavně svářečů a strojařů. Největší zaměstnavatel na Domažlicku tak dává práci už více než čtyřem stovkám pracovníků.

Stavba nové haly a expanze výroby dělá velkou radost starostovi Holýšova, Antonínu Pazourovi. Zejména proto, že polovina zaměstnanců EvoBusu je právě z Holýšova a blízkého okolí. Německý výrobce dílů pro autobusy investoval od roku 1999 v Holýšově přes miliardu korun. Stavba a hlavně technologie nové haly, která má plochu více než 5,5 tisíc metrů čtverečních, stála 330 milionů korun.

Novou halu potřebuje firma EvoBus pro nové modely, které se objeví na trhu v nejbližších měsících. Jedná se zejména o nové městské autobusy Citaro C2. Podnik už je nabízí s motorem, který splňuje emisní normu EURO 6. Tato norma bude od roku 2014 povinná pro všechny nové vozy. Závod Holýšov je navíc přímo zapojen i do výroby vozidel s plynovým, hybridním pohonem a také pohonem na palivové články. Vyrobené autobusy jsou určeny pro evropský, severoamerický a další trhy jako například Turecko.

Prostory nové výrobní haly EvoBusu v Holýšově

V nové výrobní hale se budou realizovat nejnovější výrobní postupy pomocí moderních zařízení, například: nový svařovací robot, 3-D laser na řezání ocelových profilů, zařízení na ohýbání a řezání. Hala je kromě toho vybavena moderním zařízením pro využití odpadového tepla. EvoBus tím zavádí nový standard při zajištění maximálně energeticky efektivní výroby.

autor: lum
Spustit audio