Výstava fotografií v Kollárově ulici v Plzni má přispět k její proměně

23. říjen 2016

Skupina lidí, kteří žijí v Kollárově ulici v Plzni, chce z této části města udělat příjemné a bezpečnější místo. Sousedé se proto sdružili pod názvem „Kollárka jinak“ a už půl roku pořádají různé akce. Například včera to bylo sousedské setkání. Součástí byla vernisáž výstavy fotografií, které budou celý měsíc k vidění přímo na ulici. Lidé taky diskutovali s architektem o současnosti i budoucnosti Kollárovy ulice.

Obyvatelé Kollárovy ulice mají pocit, že je zde zóna nikoho. Večer se tu podle nich potloukají skupinky podezřelých lidí, často se tu krade a celkově se tu necítí bezpečně a rozhodně by to chtěli změnit.

„Na výstavě je možné vidět velké množství historických obrázků, jaká kdysi Kollárovka byla. Ta ulice se konstantně mění. Rádi bychom lidem sdělili, že jak ta ulice bude jednou vypadat, může záležet i na nich, pokud se o to zasadí,“ uvedl urbanista Milan Brlík.

„Naším cílem je, aby se podnikatelé a obyvatelé ulice spojili, aby se poznali, komunikovali a společně se pokusili prosadit u místních politiků změnu téhle ulice,“ řekla Jana Eismanová, jedna z iniciátorů Sousedské iniciativy Kollárka jinak.

Představy o Kolárově ulici jsou různé od otevření kavárny k různým setkáváním až po stromovou alej

„Každý panel s fotografiemi reprezentuje místo, kde byly pořízené. Kdo se u nich zastaví, může porovnat, jak ulice vypadá dnes a jaká byla v historii. Rádi bychom, aby lidé, co tu bydlí nebo pracují a není jim lhostejné, co se s ulicí děje, se ozvali se všemi podněty nebo návrhy, které by ke změně měli. Do budoucna bychom chtěli také vytvořit ideovou skicu, jak by měla ulice vypadat, „ dodal Jan Fencl, další z iniciátorů Sousedské iniciativy Kollárka jinak.

Součástí sousedských setkání je i výstava fotografií, které jsou k vidění přímo na ulici

Organizátoři vědí, že změna ulice je během na dlouhou trať, takže zatím plánují menší zásahy. Nabízí se truhlíky s kytkami nebo třeba lavička. Jak bude proměna Kollárky vypadat záleží i na aktivitě ostatních obyvatel ulice.

Výstava bude k vidění až do 19. listopadu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio