Výstava v Kašperských Horách připomene dobu konce monarchie a začátek první světové války

Expozice představující konec rakousko-uherské monarchie a vznik samostatné republiky u nás nejsou nic nového, obzvláště v době, kdy si připomínáme výročí 1. světové války. Exponáty k výstavě v Kašperských Horách ale zapůjčili místní obyvatelé a k vidění jsou tak originály se vztahem k městu i zdejším lidem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kašperské Hory - radnice

Kašperské Hory - radnice | Foto: Jitka Englová | Zdroj: Český rozhlas

Většina exponátů ve výstavní síni dokonce patří jednomu člověku - místnímu sběrateli a spoluautorovi výstavy Ladislavu Hadravovi, kterého si doba Rakousko-Uherska získala už v dětství.

„Tuhle bankovku, stokorunu, jsem dostal v mládí od dědy,“ ukazuje sběratel na jednu z bankovek v první vitríně a pokračuje:

„Dále tu jsou především rakousko-uherské peníze, nějaké mince a poštovní známky. Dokonce tady jsou i originální spořitelské knížky s posledním záznamem z roku 1918, tedy na konci války.“

Přehrát

00:00 / 00:00

S místním sběratelem a spoluautorem výstavy Ladislavem Hadlavou mluvila Jitka Englová

Pokud jde o exponát s největší citovou hodnotou, má pan Hadrava jasno. „Jedná se o originál medaile za statečnost, kterou jsem s tátou vykopal na naší chalupě, když mi bylo asi osm let.“

Dalším unikátním exponátem jsou například netradiční prstýnek vyrobený z nábojnice, dívčí časopisy z roku 1916 nebo pamětní list legionáře ve zdobném rámu. Jak postupujeme výstavou, měli bychom pomyslně postupovat i v čase.

Výstavu doprovází i série fotografií zachycující místní muže.

„Poválečná doba vynášela legionáře, ale na naše pradědy, kteří neměli sílu zradit rakouskou armádu, se potom úplně zapomnělo. Což je škoda, protože i jim patří čest, jelikož položili život nejen za císaře, ale i za své rodiny,“ uzavírá Ladislav Hadrava.

Výstava v budově radnice je přístupná každý den v rámci provozní doby zdejšího informačního střediska.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme