Výstavu zbraní představuje Západočeské muzeum v Plzni. K vidění jsou rarity i prototypy

9. říjen 2017

Jmenuje se Pistole, pušky a samopaly československých zbrojovek. K vidění budou jejich výrobky z let 1918 až 1968, které sloužily převážně jako služební zbraně v ozbrojených sborech. Příprava výstavy trvala dva roky.

„V jednotlivých vitrínách se snažíme zmapovat produkci konkrétní továrny. Začínáme Zbrojovkou Brno, přecházíme na Zbrojovku Strakonice, Uherský Brod, Povážskou Bystrici a tak dále. Takhle chronologicky pokračujeme, a to jak v čase, tak v továrnách,“ uvedl kurátor výstavy Bohumil Diviš.

Na výstavě je k vidění 102 kusů zbraní. Dále doplňkové předměty, náboje, zásobníky, pouzdra a mnoho dalších zajímavostí, často i rarit. Vše jsou dobové originály. Jedna z nejvzácnějších vystavených zbraní je prototyp zbrojaře Jeronyma Kynčla puška K3 ráže 7,5x 45. Podle odhadů Bohumila Diviše se jich na světě dochovalo maximálně do pěti kusů.

Výstava nabízí 100 procent používaných zbraní

Většinu zbraní zapůjčil na výstavu sběratel Jakub Novotný, který sbírá zbraně 20 let. „Sběratelství nikdy není jen o hromadění předmětů. Je to skládání mozaiky nejrůznějších příběhů, lidských osudů, které jsou někdy dramatické a jindy i humorné. Je to i o bádání v historii a studování pramenů. To je to, co sběratelství činí zajímavým,“ popsal Novotný.

Důležité je také zabezpečení

Vzhledem k zaměření, musela s výstavou souhlasit policie a objekt je dobře střežen. „Výstava byla schválena a povolena Policií České republiky, což je jeden ze základních zákonných požadavků. Jsou tady kamerové systémy, neustále je přítomná ostraha a další zabezpečení, které nechci blíže specifikovat,“ vysvětlil Diviš.

Výstava v Západočeském muzeu v Plzni potrvá do 28. ledna 2018.

autoři: mkl , jik
Spustit audio