Z jednorázových palet dřevní štěpka - to je projekt japonské společnosti SGL sídlící v Plzni

28. duben 2011

Způsob, jak využít jednorázové dřevěné palety využívané na transport zboží a šetřit tím životní prostředí, našla japonská logistická společnost SGL, která sídlí v Plzni na Borských polích. Jednoduše řečeno, z palet, které se dosud likvidovaly jako nepotřebný odpad, se stane dřevní štěpka, kterou využijí teplárenské společnosti k výrobě energií.

Jednorázové palety nemají certifikovanou nosnost a dále se používají jen výjimečně. Důvodem jsou rozměry, které většinou neodpovídají rozměrům kontejnerů. Od od vratných a vícekrát používaných europalet se liší tím, že se neevidují a nejsou efektivně hlídané. Neví se tedy přesně, kolik jich v Česku je a co se s nimi děje. Mohou teoreticky skončit na černých skládkách a nikdo nedohledá, z jaké výrobní nebo odpadové firmy pocházejí.

Ročně musí firmy v ČR nechat za úplatu zlikvidovat až jeden milion tun palet SGL vymyslelo systém, který chce prosadit v celé ČR i EU. Jednorázové palety odveze kamiony firmě Beran velkoobchod s dřevem z Rokycanska. Ta je buď použije na své výrobky, nebo je rozdrtí na výhřevnou štěpku a odveze do tepláren


Japonská logistická společnost SGL disponuje na Borských polích v Plzni prostory o rozloze 24 tisíc metrů čtverečních. Její sklady využívají hlavně firmy Daikin a Panasonic a jejich subdodavatelé. SGL se ale nezabývá jen logistikou v klasickém slova smyslu, snaží se především o optimalizaci procesů, které přináší okamžité úspory - jde například o efektivní využití kamionů při převozu zboží. Pro něj využívá i železniční dopravu.

autor: kos
Spustit audio