Za poklady se díky geocachingu honí i dobrodruzi v Plzni a okolí

29. leden 2017

Hledání pokladů není jen záležitostí zlodějů a pirátů. Honí se za nimi i dobrodruzi na Plzeňsku. Takzvaný geocaching provozují nadšenci ve městě i ve volné přírodě. Zkrátka všude tam, kde mohou na pečlivě uložené krabičky, neboli kešky, narazit.

„Před začátkem trasy je dobré se podívat na obtížnost a terén. Obě tyto hodnoty jsou hodnoceny hvězdičkami od jedné do pěti. Jedna znamená nejjednodušší a pět hvězdiček obnáší nejsložitější,“ říká aktivní hráč geocachingu Josef Kraus, který nás zavedl k finálnímu stanovišti v lesoparku Martinská stěna u Dobřan.

Krabičku, kterou hledáme, sám uložil a na internetové stránce zveřejnil, Josef Kraus. To proto, aby se k ní ostatní hráči mohli dostat. Cílem hry je objevit co nejvíce keší. Tato keška je dlouhá zhruba tři kilometry. V našem případě půjde obtížnost dva, kdy by keška neměla dělat větší obtíže. Terén má tři a půl hvězdičky, protože k finální krabičce se nedostaneme běžnou chůzí, ale budeme muset téměř lézt.

Geocaching je hra, která vznikla v roce 2000. Tato zábava se rozšířila opravdu nebývalým způsobem. Správný hledač pokladů by měl sebou mít přijímač GPS signál, tužku, aby se mohl zapsat až kešku najde. Dále baterku, anebo třeba i vodu. Každá keška totiž vyžaduje jiný přístup a postup na cestě k objevení.

Rozdílná obtížnost i forma ukrytí

Každá keška má jinou formu ukrytí i životnost, a některé jsou velmi originální. „Už jsem setkal i s krabičkou v krabici od bot. Taková keška má životnost samozřejmě do prvního deště. Nejčastěji se na úschovu používají krabičky od svačiny. Dle mého názoru jsou nejlepšími obaly, plechové nádoby od munice,“ doplnil Josef Kraus.


Geocaching je hra na rozhraní turistiky a sportu. Spočívá v hledání skryté schránky nazývané cache, neboli keš, která má jasně danou zeměpisnou souřadnici. Při hledání se používají turistické přijímače GPS. Po objevení cache se nálezce zapisuje do logbooku a případně vymění obsah ve schránce a opět krabičku zamaskuje. K umisťování keší se používají zajímavá a přesto turisticky navštěvovaná místa. V popisu cache jsou pak uvedeny informace o místě s jeho zvláštnostmi a zajímavostmi.

Velmi častým případem je, podle Krause, že krabičku zničí nějaká lesní zvěř, která cítí pach lidí, a mylně se domnívá, že v ní bude ukrytá nějaká potrava.

Na cílových souřadnicích se nachází hledaná krabička. Tato je ukrytá v malém otvoru ve skále. Uvnitř je spousta hraček nejrůznějších typů. „Zejména pro malé děti se do kešek dávají nejrůznější věci. Nejčastější jsou to hračky z Kinder vajíček, ale můžete v nich objevit i řetízky, přívěsky a podobně,“ upřesnil Kraus.

V krabičce se nachází také papírový notýsek, tak zvaný logbook. Do něj by měl každý uživatel napsat datum, kdy kešku objevil, jméno, popřípadě přezdívku. „Pokud si z keše něco vezmu, měl bych to vyměnit za jiný předmět stejné nebo vyšší hodnoty," vysvětluje Josef Kraus.

V celé České republice mohou, podle něj, najít 53 tisíc keší. Na světě potom až dva miliony.

autor: Martina Gillichová
Spustit audio