Záchranu vzácných koní připomene štafetový běh ve Svržně

22. květen 2015

Američtí vojáci zachránili na Domažlicku na konci druhé světové války vzácné Lipicány. Operaci s názvem Kovboj teď připomíná sportovní událost

Ve Svržně na Domažlicku chystají velké oslavy. Celou sobotu 23. května si budou připomínat stoleté výročí založení vojenského hřebčína v Hostouni. Letos také uběhlo 70 let od záchrany lipických koní americkou armádou na konci druhé světové války, které zůstalo v paměti místních jako operace Kovboj.

„Stálo tam 9 plemenných lipických hřebců a po pastvinách a volných stájích pobíhaly nejen klisny ale i hříbata, která už se zde odchovala nebo narodila. Němečtí veterináři, kteří zde pracovali, věděli o jejich významu, proto se spojili s Američany, kteří záchrannou akci Kovboj zrealizovali," uvedla organizátorka oslav Michaela Kodadová.

Lipicáni jsou světoznámým symbolem Rakouska

A právě po jejich stopách se letos poprvé vydá i Mezinárodní štafetový běh. Poběží štafety z Německa, Čech i dvě štafety amerických vojáků ze základny z Vilsecku. Trasa běhu připomíná trasu, kudy přišla americká armáda. Začíná se v Eslarnu, běží se přes Železnou, Bělou nad Radbuzou a cíl bude ve Svržně.

„Doběh, který je naplánován mezi půl jednou a jednou hodinou do Svržna, bude takovým úvodem zahájení oslav stého výročí založení hřebčína," doplnil starosta Hostouně Miroslav Rauch.

Oslavy v hřebčíně okoření i drezurní kousky lipicánů

Program v areálu hřebčína ve Svržně začne už hodinu před polednem a to hudbou. Zahraje Trachtenkapelle Walthurm, plzeňská kapela BlueGate, domažlická kapela Lenka&K.Band a ABBA World Revival.

„Ve 14 hodin nás čeká slavnostní zahájení, nejen představení hřebčína a záchranné akce Kovboj, ale zároveň i vyhodnocení běhu a od 19 hodin zahrají Maťáci," popsala Michaela Kodadová.

Na oslavě návštěvníci uvidí samozřejmě i vzácné lipicány. Přijede s nimi ze Slovenska Národní hřebčín Topolčianky. Lipicáni, nebo-li lipičtí koně, se vyznačují bílou barvou, svou ušlechtilostí a také charakterem. Využívali se hlavně k drezuře.

„Nejvzácnější vystoupení je ukázka vysoké školy jezdecké, nejvýznačnější prvek je kapriola, kdy kůň vyskočí do vzduchu a ve vzduchu ještě zadní nohy vykopne do výšky," doplnila Kodadová.

Během oslav budou vystupovat nejen lipicáni, ale přijede i Zemský hřebčinec Písek s ukázkou čtverylky jejich plemenných hřebců. Po celý den budou probíhat i doprovodné akce. Děti se budou moci svézt na koni, zaskákat si na trampolíně, svézt se na elektrickém býkovi a také malovat a tvořit. Oslavy 23. května budou probíhat až do večerních hodin.

Podrobnosti o programu najdete zde.

autoři: mkl , sch
Spustit audio