Začínají Slavnosti svobody, emoce neutichají

5. květen 2016

Dnes začínají čtyřdenní oslavy osvobození města Plzně, i když diskuze se kolem jejich podoby vedou do poslední chvíle. Za nejostřejší kritiku může nahrazení Convoy of Liberty jízdou veteránů a sovětský tank v ukázkách válečné bitvy. Kvůli nesouhlasu pořadatel bojové představení zrušil. Magistrát ale věří, že si letošní Slavnosti svobody lidé užijí i přes vzbuzené vášně.

„To všechno pravděpodobně utichne až po skončení oslav. Jsem pevně přesvědčený, že ten program je dobře připravený. Je připravený tak, aby si ho Plzeňané, stejně jako veteráni dobře užili, a doufáme, že nakonec i Plzeň zhodnotí, že letošní oslavy proběhly ve velmi pěkném duchu a že jsme si je všichni dobře užili," řekl Českému rozhlasu Plzeň primátor města Martin Zrzavecký.

Oficiální program oslav 71. výročí osvobození začne Dnem vzpomínání na oběti holocaustu (Jom ha-šoa). Cílem je připomenout krajní důsledky projevů rasismu, které v první polovině 20. století přinesla politika nacismu. Součástí je nepřetržité čtení jmen obětí holocaustu, do něhož se může kdokoli zapojit. Hlavní vzpomínkový akt, který se dosud konal u památníku „Díky, Ameriko!", se letos kvůli jeho poškození přesune k pomníku G. S. Pattona v sadech Pětatřicátníků pod Velkým divadlem. Namísto tradičního Konvoje se letos v sobotu uskuteční Ride of Freedom. Veteráni ve zhruba dvaceti otevřených džípech vyjedou o půl páté z náměstí Republiky a přes Bolevec a Lobzy se vrátí zase zpět na náměstí Republiky. Ve stejný den dopoledne budou mít lidé možnost besedovat s veterány.

„Přijede jich šest belgických a sedm amerických, přičemž dva z nich budou v Plzni na oslavách vůbec poprvé," uvedl primátor Martin Zrzavecký. V neděli pak mohou v DEPO2015 návštěvníci oslav zhlédnout vojenskou historickou techniku. Ta má částečně kompenzovat zrušenou vojenskou bitvu.

O konvoj se postarají nadšenci

Kromě programu, který připravuje město Plzeň, se zástupci několika klubů vojenské historie na Plzeňsku rozhodli uskutečnit také historický konvoj. Za běžného provozu chce Klub 3. armády Plzeň s vojenskými vozy vyjet v 10,45 hod od Tesca na Borských polích a přehlídku vést tradičně po Klatovské třídě. Magistrát už dříve řekl, že proti tomu nebude nijak zasahovat.

Dopravní omezení ale v souvislosti s oslavami plánuje město a vybízí, aby se lidé do centra dopravovali raději městskou hromadnou dopravou. Na bezpečnost a veřejný pořádek budou dohlížet městští strážníci a Policie České republiky. Konkrétní uzavírky a zákazy parkování, včetně detailního programu, jsou uvedeny na stránkách Slavnosti svobody Plzeň

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio