Zájemci o městský byt mohou mít nižší nájem

17. srpen 2010

Výrazné slevy z nájmu získají v Plzni zájemci o městský byt, kteří mají podanou žádost o nájem městského bytu a splní jednu zásadní podmínku, Vysvětluje ji mluvčí magistrátu města Plzně Edita Vighová.

Tou podmínkou je, že nájemníci do opravy nebo úpravy bytu vloží nejméně 200.000 Kč. Poloviční nájemné mohou platit pět až deseti let podle výše investice. Po dobu oprav, maximálně do 12 měsíců, nebudou muset nájemné platit vůbec. Důvodem tohoto kroku je, že magistrát kvůli úsporám snížil rozpočtové výdaje včetně objemu peněz na opravy městských bytů.

Plzeň má pro zájemce, kteří musejí mít podanou žádost o pronájem, připraveny okamžitě dva volné byty v centru města a na Vinicích, oba I. kategorie, další radnice připraví podle poptávky. Práce mohou nájemci provádět buď prostřednictvím stavebních firem nebo svépomocí. Město zajistí technickou dokumentaci a rozpočet na opravy či úpravy, například WC nebo koupelny.

Některé městské byty jsou volné, protože radnice neměla peníze na jejich opravu. Další byty se uvolňují, pokud nájemník zemře nebo se sám přestěhuje. Město Plzeň, které vlastní kolem 4100 bytů, nyní eviduje přes 3000 žádostí o byt.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio