Zajímavé změny nabízí studie na zatraktivnění nádvoří a okolí hradu Švihov

27. říjen 2016

Správa švihovského hradu chce pro návštěvníky zatraktivnit a zlepšit prostředí hradního areálu. Změny by se dotkly nádvoří i nejbližšího okolí této památky. Vznikly by tam třeba odpočinkové zóny, ale i ovocný sad.

Alespoň tak to zamýšlí studie, kterou si nechala správa vypracovat. Schválit ji ještě musejí památkáři, pokud ale všechno půjde, mohlo by s drobnějšími úpravami začít už na jaře.

Nádvoří švihovského hradu je vcelku přehledný zatravněný prostor. Nachází se zde lavičky a jedna cesta od brány k hradu. To by se mohlo v budoucnu změnit.

„Snahou studie je navrhnout logické řešení komunikačních tahů, které na nádvoří probíhají. Přibydou nenápadné zatravněné cesty. Nově se na nádvoří vrací některé stromy, které zde původně byly. Celkově studie neřeší exteriér hradu v podobě gotické, ale vrací se do období 19. a počátku 20. století, kdy exteriér sloužil hlavně pro hospodářské účely,“ říká projektant Jiří Šindelář.

Podle studie by se návštěvníci měli dostat i do míst, kde se pasou ovce

„Ovce se přestěhují na louku za hradem a na místě, kde byly ovce do teď, vznikne užitková zahrada. Ta bude sloužit nejen pro prezentaci hradu, ale i pro odpočinek a relaxaci návštěvníků. Pokud se to podaří, chtěli bychom obnovit altán, který tu historicky dříve byl. My bychom ho chtěli udělat formou voliéry, kde by byl nějaký handicapovaný pták,“ vysvětluje kastelán hradu Lukáš Bojčuk.

„Za hradem by měla vzniknout plocha, kde se budou moct návštěvníci neorganizovaně rozptýlit a užít si. Bude zde naučná stezka mokřadem instalovaná z kmenů a kamenů, které se v okolí nacházejí. Ta bude sloužit dětem pro přelézání a cyklistům pro posezení a podobně,“ doplnil Šindelář.

Část bude věnována i festivalové louce, kde bude volný prostor, se kterým se počítá na různé kulturní akce,“ dodal Lukáš Bojčuk.

Na úpravu nádvoří a okolí hradu nebude správa žádat o žádnou dotaci. Bude ji realizovat postupně z vlastních prostředků.

Studie obnovy zeleně v areálu hradu Švihov
autoři: Směna ČRo Plzeň , en
Spustit audio