Zakázky za 11,2 miliardy Kč podepsala Škoda Transportation

14. duben 2005
Tento pořad

Zakázky za 11,2 miliardy korun má na příští léta podepsány škodovácká skupina Transportation. Uskupení plzeňské Škody Holding, jež zahrnuje Škodu Transportation (bývalou Dopravní techniku), Škodu Electric, ČKD Vagonka, VÚKV Praha a Sibelektroprivod Novosibirsk, chce letos utržit 5,6 miliardy korun, což je více než dvojnásobek oproti roku 2003.

Významnými zakázkami jsou zejména lokomotivy pro České dráhy a tramvaje pro Prahu a italské Cagliari. Záměrem je obsadit 100 procent českého trhu dopravní techniky.

Vývoj nového produktu, tedy vozu metra, lokomotivy, tramvaje nebo trolejbusu, přijde holding na stovky milionů korun a pro ekonomickou návratnost potřebuje firma trh. Proto skupina dopravního strojírenství zvažuje další akvizice v Rusku.

V dopravní technice se škodováci chtějí spíše zaměřovat na projektově orientovanou expanzi. Vstup Česka do EU a z něj vyplývající rovné podmínky se zatím výrazně neprojevily a některé trhy jsou pro Škodovku nedobytné. Záměrům Škody Transportation však nahrává sílící únava z globálních hráčů, jelikož zájemci o dopravní techniku chtějí svěží alternativu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio