Základní a střední školy v Česku se připravují na nový školní rok

31. srpen 2017

Začátek školního roku se nezadržitelně blíží. Na základních a středních školách vrcholí tento týden přípravy na nový školní rok. Dodělávají se údržbářské a uklízecí práce, učitelé chystají pomůcky a zdobí třídy. Přípravy vrcholí i na Základní a mateřské škole pro sluchově postižené v Plzni.

Tento týden učitelé, školníci, uklízečky i ředitelé na svých místech a dodělávají vše potřebné, aby děti mohly v pondělí usednout po letních prázdninách do lavic. „Já musím posekat trávu, zkontrolovat topení a všechno osvětlení, promazat dveře, kliky, připevnit několik dlaždic, které jsou vytlučené a podobně. Poslední týden před školou je nejvíce práce, ale od toho jsem tady a všechny úkoly, které jsem dostal, musím stihnout,“ řekl školník Miroslav Pfluk.

Základní a mateřská škola pro sluchově postižené má také svůj internát a i ten musí být na příjezd dětí připravený. „Nejdůležitější práce už jsou hotové. Teď už musíme vše jen doladit. Letos tu bylo hodně práce, protože se ve spodním patře na chodbě dělala nová dlažba a při bourání se všechen prach dostal až do druhého patra. Všude tu bylo bílo. Potom nastoupili ještě malíři, po kterých se také muselo uklidit. Je potřeba, aby děti přišly do čistého a měly zase pocit, že jsou doma,“ vysvětlila uklízečka Jana Lhotská.

V září musí být všechno hotové

Přípravy jsou v plném proudu nejen ze strany údržbářů a uklízeček, ale třídy pro své žáky musí nachystat také učitelé a své povinnosti má i pan ředitel.

„Už je to taková rutina. Musím přivítat rodiče v mateřské školce, musím přivítat rodiče i děti v základní škole. Potom se zde koná slavnostní pasování dětí na prvňáčky. Dále mě čeká pedagogická rada, kde se učitelky a kolegové dozvědí rozložení hodin, své rozvrhy a přesčasové hodiny. Noví pracovníci budou proškoleni v oblasti požární a bezpečnosti práce, a mnoho dalšího, takže práce bude hodně,“ uzavřel ředitel Základní a mateřské škole pro sluchově postižené v Plzni Jiří Poustka.

„Je potřeba, aby děti přišly do čistého a měly zase pocit, že jsou doma,“ shrnula uklízečka Jana Lhotská

Nový školní rok začíná v pondělí 4. září a skončí v pátek 29. června 2018.

autoři: mkl , jik
Spustit audio