Základní škola ve Spáleném Poříčí patří k nejlepším stonožkovým školám

26. září 2017

Děti pomáhají jiný dětem - to je základní myšlenka dobrovolného Hnutí na vlastních nohou - Stonožka. Po svém návratu z norské emigrace ji v roce 1990 založila Češka Běla Gran Jensen. Hned v 90. letech začala se Stonožkou spolupracovat Základní škola ve Spáleném Poříčí. Dnes patří tato škola podle zakladatelky hnutí k nejlepším.

„Abych se úplně přiznala, tak bych řekla, že mezi třemi nejlepšími školami v republice, je právě Základní škola ve Spáleném Poříčí. Tady se dělá všechno možné. Malují vánoční pozdravy, dvakrát do roka dělají Stonožkové týdny nebo sbírají pastelky a sešity pro děti, které jsou ve válečné zóně. Jsou úžasně aktivní,“ zhodnotila aktivitu školáků zakladatelka Stonožky Běla Gran Jensen.

Děti ze Základní školy ve Spáleném Poříčí vyrábí například různé předměty, malují obrázky a přání na Velikonoce, Vánoce a podobně, které potom prodávají. Vybrané peníze putují na pomoc dětem do zemí sužovaných válkou, nemocným či postiženým dětem v Česku i v jiných zemích světa.

„Děti by měly pomáhat dětem, protože některé děti na tom nejsou tak dobře jako naše děti. Podle vybavení škol a vůbec podle toho, co je v České republice si myslíme, že jsme na tom velice dobře. Tak proč bychom nepomáhali jiným,“ řekl ředitel ZŠ ve Spáleném Poříčí Jiří Šefl.

Místo, kde děti pomáhají dětem

Na počátku všeho byl nápad zareagovat na inzerát v Učitelských novinách. „V inzerátu vyzývala paní Běla Gran Jensen, aby děti pomohly samy sobě tím, že namalují vánoční přání, které ona bude prodávat a výtěžek věnuje nemocnicím v Čechách a na Slovensku. Potom už vše běželo. Dělali jsme pomůcky pro školy v Kosovu, pomáhali jsme Dětské psychiatrické léčebně v Opařanech, kam jsme se jeli i podívat, abychom viděli, kam ty peníze přišly. Děti tak věděly, že to má smysl a že druhým dětem skutečně pomáhají,“ popsala bývalá učitelka základní školy Miloslava Kubátová.

Už od roku 2000 spolupracuje Stonožka s Armádou České republiky. A právě díky vojákům ze zahraničních misí se dostane pomoc od českých dětí například na Balkán, do Iráku nebo Afganistanu.

„Pokud hovoříme konkrétně o Spáleném Poříčí, to je jedna z aktivnějších škol. Letos tady mezi sebou děti vybraly velké množství pastelek, tužek, bloků, které zabalily do krabic a předaly je nám. My jsme je odvezli do Mali, kde naši vojáci připravují distribuci tak, aby zlepšili podmínky místních dětí zasažené válečnými konflikty nebo nestabilitou,“ doplnil mluvčí generálního štábu Armády České republiky Jan Šulc.

autoři: čer , jik
Spustit audio