Žalobce chce poslat léčení bývalého lékaře, který v Klatovech údajně mučil dětské pacienty

Ministerstvo zdravotnictví vyzývá hejtmany, aby prověřili krajské nemocnice a jejich předpisy. Nařídí to také nemocnicím fakultním. Chce tak zabránit opakování klatovského případu. V tamní nemocnici totiž maniodepresivní primář Jiří H. údajně skoro rok mučil děti od jednoho do dvou let. Státní zastupitelství chce nyní soudu navrhnout, aby šel psychicky nemocný lékař na léčení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Klatovy

Nemocnice Klatovy | Foto: Jiří Kokoška

„Považuji za velký problém provázání dokladování zdravotní způsobilosti a toho, že pro zaměstnavatele neexistuje dostupný registr, kde by mohl zkontrolovat, jestli údaje, které mu uchazeč o práci zdravotníka dává, jsou úplné,“ říká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Fakultním nemocnicím může ministerstvo prověrku předpisů nařídit, protože spadají přímo pod něj. Za krajská zdravotnická zařízení ručí hejtmani.

Na pokyny čekají i v Klatovské nemocnici, kde se případ stal. Její mluvčí Jiří Kokoška totiž uvedl, že když se primář vrátil z léčení, měl potvrzení psychiatra, že je v pořádku a může pracovat dál jako předtím:

„Vedení nemocnice nemělo v této situaci objektivní možnost, jak primáře jednostranně propustit. On sám chtěl post nadále zastávat. Lékařská zpráva mu to samozřejmě umožňovala. Nicméně ředitel neměl stejný názor a primáře přesvědčil k ukončení pracovního poměru s běžnou výpovědní lhůtou.“

„Nemocnice jako zaměstnavatel má sama o sobě velmi malé možnosti, jak zaměstnance po zdravotní, a zvlášť psychické stránce kontrolovat. V tomto ojedinělém případě došlo k systémové chybě, kterou se zřejmě budou zabývat zákonodárci,“ dodává Kokoška.

Podle České lékařské komory je maniodepresivní psychóza ve vyhlášce mezi diagnózami, které vylučují výkon lékařského povolání.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme