Zámek v Chudenicích chce zpřístupnit tajemné podzemí

25. srpen 2017

Zámek Chudenice na Klatovsku chce do budoucna otevřít nový prohlídkový okruh. Kdo by ale očekával nablýskané honosné komnaty, ten se mýlí. Nový okruh totiž bude mít tak trochu tajemný nádech. Zavede návštěvníky rozsáhlých podzemních chodeb a sklepů, které se nacházejí nejen pod zámkem, ale vedou i do jeho okolí. Otevření okruhu je sice ve fázi plánů.

„V místech sklepení byla část opevnění bývalé tvrze. Sklepy jsou gotické a mají dvě patra. Prostory pod námi jsou zasypané úplně. Horní sklepení bylo pokryto velkým množstvím nánosu. Za pomoci brigádníků se ho snažíme vyčistit. Jednou bychom zde chtěli mít expozici Chudenice gotické,“ popsal průvodce Ludvík Pouza.

Spodní zasypané sklepy byly stejně velké jako ty horní, ale vchod do nich zatím správa zámku neobjevila. Prostory jsou opředeny i řadou tajemství. „Sklepy pochází z období gotiky, ale nacházíme zde i prvky románské. Prostory sloužily jako zásobárny potravin, únikové chodby a podobně. V některém ze sklepů a chodeb má být dokonce studna, která se ale dosud nenašla. Říká se také, že v jedné z chodeb je dokonce ukrytý poklad z dob, kdy zde ještě stávala stará tvrz,“ vysvětlil Ludvík Pouza.

Návštěvníci budou mít možnost podívat se i do hůře přístupných podzemních prostor pod vězením. A tak než se před nimi otevře výjev jako z románu, budou potřebovat nejen odvahu, ale i dobrou obuv. „Zde se nachází dlouhá úniková chodba, která je částečně zděná a částečně vytesaná ve skále. Je dva metry široká a dva metry vysoká. V zadní části je hodně bahna a spodní voda, a pro vstup je to nebezpečné,“ uzavřel Ludvík Pouza.

Sklepní prostory chudenického zámku si lidé poprvé výjimečně prohlédnou 10. září v rámci Dnů evropského dědictví.

autoři: en , jik
Spustit audio