Zaměstnanci psychiatrie v Dobřanech se postavili za odvolaného ředitele. Hrozí stávkou

Stovky zaměstnanců Psychiatrické nemocnice Dobřany podepsaly petici za odvolaného ředitele. Ten musel opustit své místo poté, co bývalý pacient léčebny zavraždil knihovnici v Horní Bříze na Plzeňsku. Postup dobřanské nemocnice už prověřovala komise ministerstva zdravotnictví. Podle ní léčebna zákon neporušila, ale to podle ministra Svatopluka Němečka neznamená, že bylo vše v pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychiatrická nemocnice Dobřany

Psychiatrická nemocnice Dobřany | Zdroj: ČTK

Zaměstnanci léčebny v petici argumentují tím, že odvolání ředitele bylo nedůvodné a spíše důsledkem toho, jak o případu informují média.

V petici se dále píše, že náhlým odvoláním schopného ředitele, který nemocnici stabilizoval, je nyní ohrožen provoz celého zařízení. Zaměstnanci připomínají, že v případu muže, který se na psychiatrii léčil, byl propuštěn a tento týden zavraždil mladou ženu, personál jednal v souladu s platnými zákony.

Odvolání ředitele není podle petentů koncepčním řešením celé situace, která volá po systémových změnách, a ne po ‚lokálních personálních čistkách.‘

V dobřanské psychiatrické nemocnici pracuje 1100 lidí. 700 z nich podepsalo petici. Podporu odvolanému řediteli vyjádřili i další ředitelé psychiatrických nemocnic v České republice.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček si petici převzal. Nechal se slyšet, že sice ‚respektuje právo zaměstnanců vyjádřit názor, ale zároveň nemůže dopustit, aby byli z léčby propouštěni vyšinutí jedinci, kteří pak budou vraždit těhotné ženy.‘

V případě, že ministr nevezme odvolání ředitele nemocnice zpět, jsou podle petice zaměstnanci připraveni vstoupit do stávkové pohotovosti, podat výpovědi a požadovat rezignaci ministra zdravotnictví.

Psychiatrická nemocnice Dobřany | Foto: ČTK

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme