Západní Čechy se k dnešnímu Dni bez aut připojí hned na několika místech

22. září 2016

Obejít se bez automobilu? Pro spoustu lidí něco naprosto nepředstavitelného. Vždyť se musíme nějak dostat do práce, do obchodu, k lékaři na dovolenou. A pro někoho je dokonce nutnost mít v rodině ne jedno, ale dvě nebo dokonce tři auta. Právě dnes si ale máme připomenout, že to jde i bez aut.

Jedním z míst, kde podpoří den omezování městského automobilismu, jsou například Domažlice. Tam na jeho horní části náměstí bude informační stan BESIP Teamu se simulátory jízdy a nárazu při dopravní nehodě, pro děti budou postaveny překážkové dráhy a škola jízdy zručnosti. Zájemci si můžou vyzkoušet chůzi v tzv. alkoholových brýlích, které navozují pocit opilosti. Chybět nebude ani přednáška o vlivu automobilové dopravy na lidská sídla i závěrečná hromadná cyklovyjížďka centrem města.

Ke dni bez aut se přidá samozřejmě i Plzeň. Na parkovišti u Techmánie si můžou návštěvníci vyzkoušet vozítka segway nebo si zahrát na hasiče a policisty. Vstup na akci je zdarma.

Zajímavá je i akce iniciativy Plzeň na kole. Dnes a v pátek zorganizovala hromadnou návštěvu Západočeského muzea, kde probíhá velká výstava jízdních kol. Sraz je po oba dny před plzeňským muzeem v 16:30.

Na všechny čeká bohatý program a spousta zábavy

Den bez aut budou slavit i v Sokolově. Akce tam proběhne v nově opraveném Areálu zdraví. Děti si budou moci nechat pomalovat obličej, vyzkoušet dočasné tetování Air-brush nebo zaskákat na skákacím hradu. Bude zde možnost servisu kol včetně prezentace některých modelů.

Tradiční cyklojízda začne v 15.00 hodin od Městského úřadu Sokolov a skončí v Areálu zdraví opékáním buřtů.

V Karlových Varech zase podpoří den bez aut městskou dopravou zdarma. Od 13:00 do 17:00 bude připraveno odpoledne ve světě záchranářů. K dispozici bude dopravní hřiště, kola, koloběžky, šlapací káry nebo naučná stezka s odměnou.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio