Západočeská univerzita spolupracuje s Czech-American TV

18. červenec 2016

Plzeň navštívil americký producent českého původu John Honner, zakladatel nekomerční stanice Czech-American TV, která zviditelňuje Českou republiku v zámoří.

ČR se může pochlubit jedinečnou zahraniční propagací, o kterou se už třináct let stará Czech-American TV, jediný televizní program na světě, který pravidelně vysílá pořady v angličtině propagující cizí zemi. Sleduje ho přes dva a půl milionu domácností v šedesáti městech USA a prostřednictvím internetu přes 100 tisíc diváků na celém světě, především v Kanadě, Austrálii, Anglii a v Ruské federaci. Cílem televizní stanice je rozšířit povědomí o ČR a její kultuře. Veřejné nekomerční vysílání má formu videodokumentů, ve kterých se anglicky mluvící divák dozví řadu informací o českých regionech, městech nebo památkách.

„Studenti Západočeské univerzity v Plzni se do projektů podporujících americkou televizi zapojují napříč obory a díky tomu získávají cennou praxi na reálném projektu, profesní zkušenost a skvělé kontakty,“ objasňuje výhody spolupráce Přemysl Brada, vedoucí katedry informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd, jehož studenti s Czech-American TV spolupracují již od roku 2013. „Napomáhají chodu televize založené na dobrovolnické bázi a tím i propagaci České republiky v Americe.“ Vytvářejí například podpůrný software pro chod webových stránek televize, pro který vytvořili také několik aplikací. Díky jedné si mohou Američané třeba vyhledat své české předky.

Studenti Ekonomické fakulty z katedry marketingu, obchodu a služeb, připravují pro Czech–American TV internetový marketing. Třetí spolupracují fakultou je pak Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, která vytváří pro vysílání pořadů americké televize znělky.

Czech-American TV byla před třinácti lety průkopníkem v internetovém vysílání. Od konce loňského roku mohou lidé sledovat vysílání také na tabletech a mobilních telefonech, a to
i díky spolupráci s českými vysokoškolskými studenty technických oborů a profesionálními webmastery.

autor: iko
Spustit audio