Západočeská univerzita zahájila dvě tradiční letní školy

12. červenec 2011

V Plzni začal 22.ročník Mezinárodní letní jazykové školy a také mezinárodní letní škola umění ArtCamp. Obě letní školy, které patří k největším v Evropě, pořádá Západočeská univerzita a potrvají až do 29.července.

Mezinárodní letní jazyková škola má v Plzni tradici už od roku 1990. V roce 2004 za ni získala Evropskou jazykovou cenu Label, která je udělována inovačním projektům v oblasti jazykového vzdělávání. Letos se přihlásilo více než 670 lidí z 25 zemí, z toho je na osm desítek lektorů. Více než stovka účastníků jsou cizinci. Účast se v posledních letech pohybuje kolem sedmi set lidí.

Trvale největší zájem je o kurzy angličtiny, které bude navštěvovat více než 400 účastníků, vyučuje se také němčina, francouzština a španělština. Velký zájem je i o češtinu pro cizince. Naopak oproti minulým letům výrazně klesl zájem o výuku ruštiny, a proto se celodenní ani odpolední kurzy vůbec neotevřely. Podobné je to s italštinou a portugalštinou.

Škola nabízí kurzy různé úrovně i kurzy na míru šité určitým skupinám. Nabídka obsahuje například specializované kurzy pro zaměstnance, kteří se nemohou z pracovních důvodů uvolnit na celodenní vyučování, angličtinu a němčinu pro žáky ve věku už od osmi let, právnickou angličtinu, jazykové kurzy pro neaprobované učitele nebo kurzy pro přednášející v anglickém jazyce.

ArtCamp pořádá Ústav umění a designu Západočeské univerzity a letos nabízí 22 kurzů, kterámi projde 252 účastníků. Číslo je podobné jako loni. Pětinu představují účastníci z USA, Ukrajiny, Německa a Slovenska. Mezi nejvyhledávanější kurzy patří už tradičně ty, které jsou zaměřené na digitální fotografii, dále na fashion design, grafický design, kresbu nebo ilustraci. Pro velký zájem byla navýšena i kapacita přípravného kurzu designu.

Ústav umění a designu  v Plzni

Novinkou letošního ArtCampu je kurz zaměřený na tvorbu komiksu, po roce se do nabídky vrátila také tvorba 3D modelů. S prací účastníků ArtCampu se budou moci setkat také obyvatelé Plzně. Mladí výtvarníci mimo jiné ztvární plochy několika billboardů. Letos by se realizace těchto ploch měly ujmout kurzy komiks, figurální kresba a serigrafie.

Spustit audio