Západočeská univerzita zve poprvé na Veletrh studijních příležitostí

25. listopad 2015

Novinka má zájemcům o studium zprostředkovat na jednom místě informace o všech fakultách plzeňské univerzity.

Západočeská univerzita se letos poprvé rozhodla uspořádat Veletrh studijních příležitostí. Cílem je zprostředkovat zájemcům o studium informace ze všech devíti fakult najednou. Většina jich otevřela své stánky v budově Fakulty filozofické v centru Plzně a některé nabízejí studentům i nové obory.

„V příštím roce budeme otevírat nový obor zaměřený na diagnostiku a servis silničních vozidel. Tento obor vznikl z dlouhodobé diskuze s průmyslovými podniky z Plzeňského kraje i z okolí, jedná se o bakalářský obor a studenti se naučí veškeré strojírenské dovednosti, které se týkají automotiv industry," vysvětlila Šárka Kuthanová z Fakulty strojní ZČU v Plzni.

Šance absolventů tohoto oboru při hledání budoucího zaměstnání mají být podle ní velké. V Plzni i v celém Plzeňském kraji je totiž mnoho firem, které se zabývají právě produkcí a zpracování součástek pro automobilový průmysl.

Studenty možnosti uplatnění zajímají

Na plzeňském Veletrhu studijních příležitostí se prezentuje například také ekonomická fakulta zdejší univerzity. I ona budí zájem případných budoucích studentů a je vnímána jako perspektivní, co se budoucího zaměstnání jejích absolventů týče.

„To je obor, který se učíme na střední škole. Říkali, že můžu ve finančnictví pracovat, ekonom, účetnictví a podobně," popsal maturant Štěpán, který studuje Obchodní akademii Karlovy Vary.

Studenti se na veletrhu dozvídají většinou základní informace o samotných fakultách a také o oborech, které nabízejí. U stánků získají i informace o přijímacím řízení, tedy jak a kdy probíhá a kolik studentů se na konkrétní obor má šanci dostat. Zájemci o studium se také často ptají na úspěšnost jednotlivých oborů.

Další z mnoha prezentovaných je také například fakulta zdravotnických studií, také její stánek si pro případné budoucí studenty nachystal podrobné informace.

„Je to letáček, kde je stručně o každém oboru, kdy bude den otevřených dveří, do kdy přijímáme elektronické přihlášky ke studiu, jaké jsou podmínky, z čeho se budou dělat přijímací zkoušky a kdy bude termín přijímacího řízení. My jsme měli ráno prezentaci a pak přišli dva zájemci," shrnula vedoucí studijního oddělení fakulty Stanislava Nová.

Zájemci o studium na Západočeské univerzitě mohou získat potřebné informace také v Akademickém centru Západočeské univerzity v Plzni nebo v Galerii Ladislava Sutnara. Veletrh studijních příležitostí můžete navštívit dnes od 8:30 do 13:30 hodin.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio