Zbiroh rozezní mladí muzikanti. Na festival se sjedou základní umělecké školy

Zbiroh v neděli rozezní dechová hudba, swing i blues. Město na Rokycansku láká návštěvníky hlavně na novorenesanční zámek. V květnu ale pravidelně ožívá i podzámčí. Koná se tu totiž festival Váčkářův Zbiroh. Jméno akci propůjčil český skladatel Václav Vačkář, kterého proslavila skladba Vzpomínka na Zbiroh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komorní smyčcový orchestr ZUŠ Hlinsko při zkoušce na vánoční koncert

Komorní smyčcový orchestr ZUŠ Hlinsko při zkoušce na vánoční koncert | Foto: Vlastík Novák

Festival přivádí do Zbirohu mladé muzikanty ze základních uměleckých škol, při jubileích i ze zahraničních.

„Doufáme, že už to bude publikum, které se nejenom věnuje dechové hudbě, ale že už to budou i mladší generace a ročníky, které oslovuje třeba jazz, swing a podobně,“ řekla ředitelka zbirožské umělecké školy Kateřina Egermaierová, jaké diváky čekají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na program Vačkářova Zbirohu se ptala ředitelky místní umělecké školy Kateřiny Egermaierové Lucie Sichingerová

Letos se ve Zbirohu uskuteční 22. ročník festivalu.

„Začínalo se s několika málo dobrovolníky, kteří se věnovali hudbě, a především tady byla myšlenka odkazu Václava Vačkáře, který se hudbě věnoval celý život. Ve Zbiroze přispěl ke konání festivalu i jeho vnuk Martin Vačkář,“ připomněla.

Vačkářův Zbiroh otevře místní základní umělecká škola a orchestr ESO společně s pěveckým sborem. Zahrají skladbu Tři strážníci, Ezop a brabenec a také blues. Vystoupí také místní mažoretky a hosté.

„Soubor ze ZUŠ Bedřicha Smetany z Plzně, pak ZUŠ Chválenická z Plzně, pan Razák a jeho dechový orchestr, přijedou ze ZUŠ Jirkov, BIG Band plzeňské konzervatoře a ZUŠ Klatovy,“ shrnula program Kateřina Egermaierová.

Festival spolu s uměleckou školou pořádá město Zbiroh. Starosta Milan Rusek doufá, že ho v dalších letech ještě rozšíří a město tak hudbou mladých lidí ožije i na více než jeden den.

„Je to akce pořádaná se základními uměleckými školami, čili je jistým způsobem i výchovnou. Děti nejsou profesionálové a o tom to je,“ popsal.

Hudební slavnost začne v neděli v 11 hodin dopoledne a skončí v půl šesté večer.

Lucie Sichingerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme